Dnes večer odstartuje Ariane 5. Ponese na oběžnou dráhu dva satelity

Dnes večer odstartuje Ariane 5. Ponese na oběžnou dráhu dva satelity
Fotografie: NASA
  • Raketa odstartuje z Francouzské Guyany dnes před půlnocí
  • Ariane 5 vynese na oběžnou dráhu dva komunikační satelity
  • Pro Arianespace to bude letos druhý start

Nosná raketa Ariane 5 odstartuje dnes před půlnocí z evropského kosmodromu, který se nachází poblíž Kouru ve Francouzské Guyaně. Společnost Arianespace sídlící ve Francii vypustí nosnou raketu Ariane 5, aby vynesla na oběžnou dráhu dva komunikační satelity – MEASAT–3d a GSAT–24. Stejný typ rakety vypustil v prosinci minulého roku do vesmíru teleskop Jamese Webba.

MEASAT–3d bude provozovat malajská telekomunikační společnost MEASAT. „Tento nový satelit výrazně zvýší rychlost širokopásmového připojení až na 100 Mbps v oblastech s omezenou nebo žádnou pozemní sítí v celé Malajsii a zároveň bude nadále poskytovat redundanci a další kapacitu pro distribuci videa v HD, 4K a 8K v asijsko–pacifickém regionu,uvedl Arianespace. Druhý satelit GSAT–24 bude provozován společností NewSpace India Limited (NSIL). Bude poskytovat televizní, telekomunikační a vysílací služby.


Dnešní start bude pro Arianespace teprve druhým v tomto roce. První proběhl v únoru, kdy společnost vyslala na oběžnou dráhu 34 satelitů OneWeb z Kazachstánu na raketě Sojuz. Společnost měla naplánované i další starty, ale od napadení Ukrajiny Ruskem veškerou spolupráci přerušila. Ariane 5 je schopna vynést na oběžnou dráhu přes deset tun užitečného zatížení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze