Evropská raketa Vega C těsně po startu selhala

Evropská raketa Vega C těsně po startu selhala
Fotografie: ESA/CNES/Arianespace
  • Raketa odstartovala dnes nad ránem z Francouzské Guyany
  • První stupeň rakety fungoval bez potíží, druhý však zaznamenal krátce po startu anomálii
  • Raketa nesla dva satelity, které se nepodařilo na oběžnou dráhu umístit

Dnes před třetí hodinou ranní středoevropského času odstartovala z evropského kosmodromu v Kouru ve Francouzské Guyaně evropská raketa Vega C, která měla vynést dva satelity pro Airbus. První stupeň rakety pracoval v pořádku, avšak druhý stupeň (Zefiro 40) zaznamenal anomálii.

Přibližně 2 minuty a 27 sekund po startu došlo na Zefiru 40 k anomálii, čímž byla mise Vega C ukončena. Probíhají analýzy dat, aby se zjistily důvody tohoto selhání,“ uvedli zástupci francouzské společnosti Arianespace, která provozuje raketu Vega C. Satelity tak byly při misi ztraceny. Raketa byla vyvinuta Evropskou kosmickou agenturou (ESA), ale provozována je společností Arianspace.


Tato čtyřstupňová 35 metrů vysoká raketa je výkonnější verzí rakety Vega. Vega C je schopna vynést až 2,3 tuny užitečného nákladu do výšky 700 km. Při této misi raketa nesla satelity Pléiades Neo 5 and Pléiades Neo 6, které dohromady vážily 1 977 kg. Oba satelity měly být umístěny na sluneční synchronní oběžnou dráhu, a dokončit tak konstelaci Pléiades Neo od Airbusu. „Konstelace se skládá ze čtyř identických satelitů postavených za využití nejnovějších inovací a technologického vývoje Airbusu. Umožňuje zobrazit jakýkoli bod zeměkoule několikrát denně v rozlišení 30 cm,uvedla společnost Ariancespace v popisu mise.

Start byl už dříve kvůli závadě odložen


Tato mise měla původně proběhnout 24. listopadu, ale Arianespace start posunul z důvodu výměny vadného zařízení na raketě. Technici tak museli otevřít kryt užitečného zatížení, aby mohla být oprava provedena. Raketa má za sebou už jeden úspěšný start, který provedla v červenci tohoto roku, když vynesla satelit a šest CubeSatů na oběžnou dráhu. Nyní budou technici zjišťovat, zda výměna vadného zařízení mohla se selháním druhého stupně rakety souviset.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze