Dnes vystoupí dva astronauti do vesmíru. Dívejte se živě

Dnes vystoupí dva astronauti do vesmíru. Dívejte se živě
Fotografie: NASA
  • NASA začne vysílat online ve 13:00 SELČ
  • Oba astronauti vystoupí dnes do vesmíru poprvé
  • Mimo ISS budou necelých 7 hodin

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes ve 13:00 SELČ podniknou dva astronauti výstup do vesmíru. Bude se jednat o první výstup v tomto roce za účelem modernizace výroby energie na ISS. Astronaut Koichi Wakata z Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) a Nicole Mann z NASA stráví ve vesmíru asi 6,5 hodiny, během kterých budou pracovat na sestavení montážních držáků pro další sadu solárních panelů.

Oba astronauti opustí stanici z přechodové komory Quest. Mann bude mít na sobě neoznačený skafandr a Wakata bude mít skafandr s červenými pruhy. Pro oba se bude jednat o první výstup do vesmíru. NASA začne online vysílání od 13:00 SELČ, ale samotný výstup začne ve 14:15. Před výstupem budou astronauti kontrolovat skafandry. Potřebné nástroje a hardware si do přechodové komory nachystali již včera.

Přemístění sedadla z poškozeného Sojuzu

Před několika dny také došlo k přesunu sedadla z kosmické lodi Sojuz MS-22 do kapsle Dragon od SpaceX. NASA se tak rozhodla poté, co z lodi začala v prosinci unikat chladící kapalina. Roskosmos chce vyslat na ISS v únoru náhradní Sojuz MS-23, který by měl dva kosmonauty a jednoho astronauta dostat zpět na Zem. NASA však přemístila sedadlo pro případ, kdy by došlo k nouzové evakuaci z ISS. Pokud by k evakuaci došlo, do poškozeného Sojuzu by nastoupili pouze kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a Frank Rubio by nastoupil do kapsle Dragon.


Další mise by se měla dle NASA dostat na palubu ISS už příští měsíc. Crew-6 poveze astronauty NASA Stephena Bowena a Warrena Hoburga, astronauta ze Spojených arabských emirátů Sultana Alneyadiho a kosmonauta Roskosmosu Andrej Feďajev. V raketě Falcon 9 odstartují z Kennedyho vesmírného centra na Floridě nejdříve 26. února.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze