EMA dále zkoumá molnupiravir k léčbě koronaviru. Jaké jsou novinky?

EMA dále zkoumá molnupiravir k léčbě koronaviru. Jaké jsou novinky?
Fotografie: Myriam Zilles, unsplash.com
  • Aktualizace založená na testování 1 408 subjektů říká, že molnupiravir snížil riziko hospitalizace nebo úmrtí u lidí s COVID-19, kteří měli vyšší riziko závažného onemocnění, z 9,7 % na 6,8 %
  • Tento léčivý přípravek v současné době není v EU registrován, ale jednotlivé země se mohou o jeho používání rozhodnout samy

V návaznosti na prozatímní doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) na podporu vnitrostátních orgánů, které mohou rozhodnout o včasném použití přípravku Lagevrio (molnupiravir) před jeho registrací, EMA přezkoumá více údajů z hlavní studie molnupiraviru (MK-4482-002).


Výše uvedené doporučení vydané EMA 19. 11. 2021 v souvislosti s přezkumem podle čl. 5 odst. 3 Nařízení ES č. 726/2004 vycházelo z posouzení předběžných údajů z této studie, které byly k dispozici v době přezkumu. Tyto údaje, založené na 762 účastnících studie, ukázaly, že molnupiravir snížil riziko hospitalizace nebo úmrtí u lidí s COVID-19, kteří měli vyšší riziko závažného onemocnění, ze 14,1 % ve skupině s placebem (léčbou neúčinným přípravkem) na 7,3 % ve skupině s molnupiravirem. Studie nezahrnovala osoby, které byly očkovány.

Výsledky aktualizace založené na 1 408 subjektech ukazují, že molnupiravir snížil riziko hospitalizace nebo úmrtí u lidí s COVID-19, kteří měli vyšší riziko závažného onemocnění, z 9,7 % ve skupině s placebem na 6,8 % ve skupině s molnupiravirem. EMA posoudí tyto údaje jako součást komplexnější žádosti o registraci. Předchozí doporučení zůstává nezměněno. EMA bude dále informovat o výsledku žádosti o registraci, která je v současné době hodnocena.

Informace o léčivém přípravku

Molnupiravir je perorální antivirotikum (k podání ústy), které snižuje schopnost viru SARS-CoV-2 (viru, který způsobuje onemocnění COVID-19) množit se v těle. Dosahuje toho zvýšením počtu změn (mutací) v genetickém materiálu viru (známého jako RNA) způsobem, který narušuje schopnost množení SARS-CoV-2.

Lagevrio vyvíjí společnost Merck Sharp & Dohme ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze