Hezky Česky II.

To nejlepší z HBO GO
Hezky Česky II.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • U české tvorby ještě chvíli zůstaneme
  • Dnes se podíváme, jaké české pohádky má HBO GO ve své nabídce

I dnes se podíváme na českou scénu. K té neodmyslitelně patří i pohádky. Nejlepší čeští herci v kouzelných rolích. HBO GO v nabídce moc hraných českých pohádek nemá, takže se podíváme i na ty animované, které vytvořili Češi.

Princezna zakletá v čase

Česká fantasy pohádka, kterou natočil režisér Petr Kubík. Na scénáři se kromě režiséra podíleli také Viktor Krištof a Lukáš Daniel Pařík. Pohádka se natáčela na několika místech po České republice, například na hradě Točník nebo Bouzov nebo v zatopeních lomech u Lipnice nad Sázavou. Premiéra v kinech proběhla 17. září 2020. Příběh má potvrzené pokračování, které se začalo natáčet letos na podzim a premiéra je plánovaná na podzim příštího roku.

Princeznu Ellenu (Natalia Germani) po narození zaklela čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá). V den jejích dvacátých narozenin po západu slunce se má kletba naplnit. Přesně v tento čas, kdy už to vypadá, že nemůže princezně nikdo pomoci, princezna zjistí, že uvízla v časové smyčce. Prožívá ten samý den pořád dokola a dokola. Aby pomohla sobě i celému království, musí se kletbě postavit.

Zajímavosti

  • Během natáčení byly herečky Natalia Germani a Simona Zmrzlá těhotné.
  • Princ Jan (Marek Lambora) pochází ve skutečnosti ze zámku v Sobotíně. Milan Hroch, který v pohádce hraje princova otce, je ve skutečnosti majitelem tohoto zámku.
  • Herci před natáčením prošli tréninkem akrobacie na závěsných lanech.

Po dlouhé době česká pohádka, která má všechno, co má mít. Samozřejmě je natočená v české přírodě, která se jen tak neokouká. Příběh je díky časové smyčce zajímavý a má tempo, které diváky baví. Výběr herců se tvůrcům také velmi povedl.

Kuky se vrací

Kuky se vrací je částečně loutkový a částečně hraný příběh. O režii i scénář se postaral Jan Svěrák. Jednu z hlavních rolí si zahrál Svěrákův syn Ondřej. Film získal zvláštní cenu v soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2010. Byl také nominován na 8 cen Českého lva. Poprvé byl Kuky uveden v kinech 20. května 2010.

Příběh vypráví o malém chlapci, který má astma a rodiče mu musí vyhodit všechny hračky, ve kterých se drží prach. Mezi nimi je i malý medvídek Kuky, kterého si malý Ondra v noci donese z popelnice zpět domů. Jenže kvůli tomu onemocní a v horečkách se mu zdá o tom, jak se malý medvídek vydává na cestu ze smetiště zpět domů. Na své cestě potkává různá zvířátka i lidi a zažívá nejrůznější dobrodružství.

Zajímavosti

  • Vytvořit film trvalo tři roky.
  • Většina snímku se natáčela venku. Převážně vsedě a vleže.
  • Dohromady bylo pro natáčení vyrobeno 18 medvídků Kukyho.

Nevím jak vy, ale já bych tento příběh nazvala pohádkou. Navíc to není film, který by byl u nás obvyklý, už proto zaujme na první pohled. Loutky jsou kouzelné, navíc jim propůjčili hlasy slavní herci, které každý zná. Celý příběh je roztomilý a zajímavý. Jan Svěrák opět potvrdil, že je pan režisér.

Mlsné medvědí příběhy

Na závěr se podíváme na animovanou pohádku, kterou režírovaly Alexandra Májová a Kateřina Karhánková. Předlohou jim byly knihy autora Zbyňka Černíka. Pohádka získala v loňském roce Českého lva za Nejlepší animovaný film. Příběhy měly v kinech premiéru 10. září 2020.

Nedvěd a Miška jsou dva medvědi, kteří spolu zažívají samá dobrodružství. Mají pořád hlad, a tak pořád vymýšlejí způsoby, jak si obstarat dobré jídlo. V tomto filmu se obzvlášť nebudou nudit. Čeká je velká hostina, Vánoce v létě nebo usmiřování po medvědí hádce.

Zajímavosti

  • Předpremiéra filmu proběhla na 60. Zlín Film Festivalu 6. září 2020.
  • Mlsné medvědí příběhy se staly také oblíbeným večerníčkem.

Moc milá pohádka pro ty nejmenší. Nevím, zda se takový příběh úplně hodí do kin, ale na obrazovkách si určitě své diváky našel. Výtvarně je pohádka moc hezky zpracovaná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze