Hezky Česky IV.

To nejlepší z HBO GO
Hezky Česky IV.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • I dnes se podíváme na českou filmovou tvorbu
  • Tentokrát vám představíme dokumenty v nabídce HBO GO

Naše putování českou tvorbou i nadále pokračuje. HBO GO nabízí i mnoho dokumentů a nejenom zahraničních. Češi v natáčení dokumentů vynikají. Dnes se právě na takové podíváme.

V síti

Už je to dva roky, co celým Českem proletěl právě dokument V síti. Zabývá se tématem kybergroomingu, o kterém se moc nemluví. Tvůrci dokumentu jsou Barbora Chalupová a Vít Klusák. Premiéra v kinech proběhla 27. února 2020. Během prvních 14 dnů dokument vidělo 266 tisíc diváků. Televizní premiéra pak proběhla o rok později 10. března 2021. Tu sledovalo 1,24 milionu diváků starších 15 let. V hlavních rolích se představily Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá.

Jak už jsem zmínila, dokument se zabývá tématem kybergroomingu. Tři dospělé dívky, které hrají, že je jim pouhých 12 let, si píšou a volají s tzv. sexuálními predátory prostřednictvím on-line chatovacích stránek. Predátoři se ve většině případů snaží od dívek získat nahé fotografie. Později se chtějí s dívkami také setkat.

Zajímavosti

  • Během pouhých deseti dnů kontaktovalo dívky dva a půl tisíce mužů.
  • Tvůrci chtěli do dokumentu obsadit také 12letého chlapce. Nepodařilo se jim však najít zletilého, který by vypadal jako dítě.
  • Na casting dorazilo celkem 23 dívek. 19 z nich prozradilo, že podobné obtěžování na internetu zažilo.

Nemůžu si pomoct, ale běhal mi mráz po zádech od začátku až do konce sledování. Dokument jsem viděla dvakrát a v obou případech jsem z něj měla úplně ten stejný pocit. Všichni víme, že se něco takového děje, ale nikdo to neřeší. Nebo alespoň do té doby, než vyšel tento dokument. Protože až díky tomu vidíme, jak moc se to děje. Kolik je mezi námi takových predátorů. Rodiče by měli pravidelně kontrolovat, co dělají jejich děti na internetu.

Planeta Česko

Přírodopisný dokument, který napsal a natočil Marián Polák. Na scénáři se dále podíleli Jan Hošek a Marek Sklář. Vypravěčem je Kryštof Hádek. Jedná se o první celovečerní film o české přírodě, který měl premiéru 22. března 2018. Režisér chtěl prostřednictvím tohoto dokumentu ukázat, že česká příroda není nudná.

Dokument ukazuje, jaká dobrodružství mohou zvířata v české přírodě zažít. Dále můžeme zblízka vidět, jaké rostliny u nás rostou. Uvidíte ledňáčka na lovu, vzácné sysly, kteří si hrají s dětmi, nebo užovky bojující s kořistí. A také uvidíte živočichy, které jste nikdy neviděli.

Zajímavosti

  • Ještě před premiérou byl snímek uveden na Jihlavském dokumentárním filmovém festivalu.
  • Celý štáb najezdil kvůli natáčení desítky tisíc kilometrů autem, vlakem, ale také na kole.

Naše příroda je fascinující a tento dokument to dokazuje. Tvůrci museli být při natáčení velmi trpěliví. A to si mnoho diváků bohužel neuvědomuje. Navíc nás celý dokumentem provází velmi příjemný hlas Kryštofa Hádka. Planetu Česko by měl vidět každý milovník přírody.

Katka

Časosběrný dokumentární film mapující 14 let života narkomanky Katky Bradáčové. Tvůrkyní dokumentu je režisérka Helena Třeštíková. Dokument získal dvě ocenění na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Montrealu. Helena Třeštíková získala za dokument Českého lva. Premiéra snímku proběhla 25. února 2010.

Na začátku dokumentu v roce 1996 je Katka Bradáčová19letá obyčejná dívka, která žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích. Chce normální života jako její vrstevnice. Bohužel závislost na drogách je silnější než ona. Během 14 let, kdy režisérka dokumentuje její život, stále jen padá na úplné dno. Občas vysvitne malý náznak naděje a ona chce se svojí závislostí bojovat. Tento souboj ale nikdy nevyhraje. Pak nečekaně otěhotní. Bohužel ani nový život jí nedodá potřebnou sílu, aby s drogou skoncovala.

Zajímavosti

  • Dokument byl odvysílán v zahraničních televizích (Polsko, Německo, Kanada a Bělorusko).
  • Do kin přišlo po premiéře 117 tisíc diváků.
  • Kromě filmového festivalu v Montrealu v Kanadě byl snímek uveden také na filmových festivalech v New Yorku, Londýně, Německu, Švédsku, Finsku a dalších zemích.

Další dokument, který ve vás zanechá takový nepříjemný, až si troufám říct hořký pocit. Sledujete 14 let života dívky, která se zpočátku hezká, veselá a má naději na normální život. Po chvíli sledování si ale říkáte, kam se tato dívka ztratila. Kde je její naděje na život? V polovině sledování už jste v takové depresi, že nevíte, zda dokážete dokument vůbec dokoukat. Helena Třeštíková má za toto dílo můj velký obdiv.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze