Hubbleův teleskop zachytil výbuch supernovy

Hubbleův teleskop zachytil výbuch supernovy
Fotografie: NASA, ESA
  • Supernovu objevili vědci na archivních snímcích
  • Poprvé se podařilo zachytit výbuch supernovy z raného vesmíru
  • Díky rudému posuvu jsou na jednom snímku tři fáze supernovy

Hubbleovu teleskopu se podařilo získat první detailní pohled na supernovu z raného vesmíru. Tři různé fáze exploze supernovy se podařilo zachytit na jednom snímku. Hvězda podle NASA explodovala před 11 miliardami let, kdy byl vesmír teprve v začátcích. Tyto snímky by mohly pomoci vědcům dozvědět se více o formování hvězd a galaxií v raném vesmíru.

Je poměrně vzácné, že lze supernovu detekovat ve velmi rané fázi, protože tato fáze je opravdu krátká. Vydrží jen hodiny až několik dní. Při stejné expozici jsme schopni vidět sekvenci snímků – jako několik tváří supernovy,“ vysvětlil Wenlei Chen, autor článku. Supernovu bylo možné pozorovat díky takzvané gravitační čočce, která velmi vzdálené objekty ve vesmíru zvětší. V tomto případě se tak stalo na základě velké gravitace galaktické kupy Abell 370, která zohýbala a zvětšila světlo ze vzdálenější supernovy, která byla umístěna za ní.


Deformace také způsobila vytvoření několika snímků exploze v různých fázích, které dorazily na Zemi ve stejnou dobu. Toto bylo možné jen díky tomu, že snímky procházely různými cestami, a tak docházelo k rozdílům v zakřivení vlivem gravitace i délky drah. Snímky zachytily i změnu barev u supernovy, což značí změnu teploty. Čím je barva supernovy modřejší, tím je rozžhavenější a jak chladne, světlo zčervená. „Vidíte různé barvy na třech různých obrázcích. Máte hmotnou hvězdu, jádro se zhroutí, způsobí otřes, zahřeje se a pak ji po týdnu vidíte chladnou. Myslím, že je to pravděpodobně jedna z nejúžasnějších věcí, jaké jsem kdy viděl!“ řekl Patrick Kelly, vedoucí studie.

Je to poprvé, co se vědcům podařilo změřit velikost umírající hvězdy z raného vesmíru. Její velikost určili na základě jasnosti a rychlosti ochlazování. A podle vědců byla hvězda asi 500krát větší než Slunce. Tato supernova byla objevena až při archivním prohledávání dat z Hubbleova teleskopu. Vědci nyní doufají, že Webbův vesmírný teleskop jim pomůže objevit další supernovy, které existovaly před miliardami let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze