Japonská raketa svůj první let nezvládla a byla zničena

Japonská raketa svůj první let nezvládla a byla zničena
Fotografie: JAXA
  • První minuty po startu probíhaly standardně
  • Po odpojení prvního stupně se na druhém nezapálily motory
  • Raketa ztrácela rychlost a byla zničena

Dnes ve 2:37 středoevropského času vzlétla z kosmodromu Tanegašima nová japonská raketa H3 společnosti JAXA, která vezla třítunovou družici DAICHI-3 na oběžnou dráhu. Poprvé se raketa pokusila odstartovat 17. února – nezažehly se ale raketové posilovače, a tak zůstala na odpalovací rampě. Druhý pokus z počátku vypadal úspěšně, po několika minutách však musela být raketa zničena.

Tentokrát se posilovače rakety v pořádku zažehly, problém přišel u druhého stupně rakety. 5 minut a 27 sekund po startu se oddělil první stupeň a u druhého stupně mělo dojít k zapálení motorů. Při živém vysílání kontroloři uvedli, že zážeh nelze potvrdit a raketa ztrácí rychlost. „Na nosnou raketu byl vyslán příkaz k destrukci, protože nebylo možné misi splnit,“ uvedla JAXA při živém vysílání dle space.com. Bohužel však došlo také ke zničení družice DAICHI-3, která měla na sluneční synchronní dráze pozorovat Zemi ve vysokém rozlišení.

Raketa H3 byla vyvíjena společností JAXA a Mitsubishi Heavy Industries 10 let. Měla nahradit stávající H-IIA, u které se poslední let očekává příští rok. H3 je postradatelnou raketou, ale obsahuje oproti předchozím levnější motor a některé části jsou dle reuters.com vytištěné na 3D tiskárně. Tato vylepšení měla snížit náklady pro starty, aby JAXA byla schopná konkurovat společnosti SpaceX, která má znovupoužitelnou raketu Falcon 9.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze