Mise DART dostala ocenění za úspěšné vychýlení asteroidu

Mise DART dostala ocenění za úspěšné vychýlení asteroidu
Fotografie: NASA
  • Ocenění získala v nové kategorii Award for Aerospace Excellence
  • Jednalo se o první test planetární obrany
  • Mise DART ukázala, že je možné změnit dráhu vesmírného objektu nárazem

Mise DART (Double Asteroid Redirection Test) byla prvním testem planetární obrany, kdy sonda narazila do asteroidu Dimorphos a vychýlila jej z jeho dráhy. NASA tak chtěla zjistit, zda by v případě ohrožení Země byl tento způsob řešením. Úspěšná mise byla 18. května oceněna Americkým institutem pro letectví a kosmonautiku (AIAA) v rámci nové kategorie Award for Aerospace Excellence. Toto ocenění dostala mise na základě poslání, které měla přinést, tedy obranu naší planety a zároveň, že se poprvé podařilo záměrně změnit pohyb vesmírného tělesa.

Ocenění jménem týmu DART převzal podle NASA důstojník planetární obrany NASA Lindley Johnson a systémový inženýr a vedoucí pohonu DART Jeremy John. „Vědci a inženýři týmu DART spojili desetiletí technologie planetární obrany, na kterou jsme v APL dozrávali a převedli to do prvního úspěchu svého druhu ve prospěch celého lidstva. Jsem neuvěřitelně hrdý na tvrdou a neúnavnou práci a pečlivou přípravu celého týmu DART,“ řekl ředitel pro planetární vědu Bobby Braun.

Co byla přesně mise DART?

Sonda odstartovala v roce 2021 na vrcholu rakety Falcon 9 od SpaceX a cestovala 10 měsíců k asteroidu Dimorphos. Několik dní před nárazem uvolnila kosmická loď menší CubeSat LICIACube, který celou kolizi sledoval a následně zasílal data na Zemi. DART zasáhl asteroid o průměru 160 metrů 26. září minulého roku a později se potvrdilo, že náraz změnil oběžnou dráhu kolem jeho doprovodného asteroidu Didymos o 33 minut.


Srážku později zaznamenal například i Hubbleův teleskop, který pořídil snímky před i po nárazu, díky tomu se zjistilo, že se z asteroidu odlomilo obrovské množství trosek, které za ním vytvořilo svítící ohon podobný kometě. „Obrovský úspěch tohoto jedinečného projektu – testovací technologie potřebné k ochraně naší planety před budoucími dopady asteroidů, je příkladem dokonalosti pro letecké a kosmické úsilí,“ uvedl Johnson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze