Kromě prvního výskytu se v ČR neobjevil žádný další případ mutace omikron

Kromě prvního výskytu se v ČR neobjevil žádný další případ mutace omikron
Fotografie: unsplash.com
  • V České republice stále dominují subvarianty mutace delta
  • SZÚ poslal živou virovou kulturu SARS-CoV-2 omikron do WHO k dalšímu výzkumu

V České republice zatím není hlášen žádný další případ varianty omikron. Národní referenční laboratoř (NRL) momentálně jako první v Evropě poskytuje živou virovou kulturu kmene varianty omikron spolupracujícím laboratořím Světové zdravotnické organizace (WHO), aby materiál posloužil k dalšímu výzkumu. V pozitivních vzorcích v České republice nadále v naprosté většině dominuje varianta delta a její subvarianty.

V období od 25. 11. do 3. 12. 2021 má NRL k dispozici data z 55 950 provedených testů diskriminační PCR ze 77 laboratoří. Na variantu delta a její subvarianty připadá dle diskriminační PCR přibližně 98 % pozitivních případů. Za rok 2021 bylo k 3. 12. v ČR celogenomově sekvenováno 16 002 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Celkem 555 sekvenací je s datem odběru mezi 3. listopadem a 3. prosincem. Podíl původní varianty delta ve výše uvedeném období klesl na zhruba 4 procenta (3,96 %). Roste naopak podíl subvariant delty. Největší část vzorků, celkem 36 %, patří subvariantě AY.43.

Co se týká varianty omikron, k 3. 12. byla potvrzena v Austrálii, Rakousku, Dánsku, Portugalsku, Jihoafrické republice, Kanadě, Spojených státech, Německu, Norsku, Belgii, Švýcarsku, Jižní Korei, Irsku, Ghaně, Velké Británii, Japonsku, Brazílii, Švédsku, České republice, Itálii, Botswaně, Izraeli, Indii, Lesothu, Zimbabwe, Francii a Hongkongu.

Živou virovou kulturu SARS-CoV-2 omikron posílá Národní referenční laboratoř do WHO k dalšímu výzkumu

Národní referenční laboratoř (NRL) Státního zdravotního ústavu připravila živou virovou kulturu ze vzorku, u kterého byla prokázána varianta SARS-CoV-2 omikron. Podle dohody se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ji nyní za přesně definovaných bezpečnostních podmínek SZÚ posílá do laboratoří WHO a k dalšímu výzkumu.

Znamená to, že jsme izolovali živý virus SARS-CoV-2 varianty omikron, který poslouží k dalšímu zkoumání, může napomoci k vývoji léků přesně cílených na tuto variantu a stejně tak může pomoci například přesně zacílit vakcínu. Také může posloužit při určování, do jaké míry budou protilátky navozené vakcinací funkční,“ vysvětlila vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění RNDr. Helena Jiřincová.

Přeprava živých virových kultur se řídí přísnými bezpečnostními podmínkami. Vozí se ve speciálním kontejneru, který se skládá z více obalů zajištěných proti poškození, a tedy i proti úniku viru. WHO pro tyto případy, kde je důležité rychlé předání virové kultury, využívá přímý speciální transport s k tomu přímo proškoleným personálem. „Znalostmi a možnostmi pro kultivaci viru disponuje jen několik laboratoří, mezi nimi právě i Národní referenční laboratoř SZÚ jako součást mezinárodní sítě WHO laboratoří. Sdílení takovýchto vzorků je velmi důležité pro veřejné zdraví a je i součástí mezinárodních dohod,“ uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Oceňujeme i způsob spolupráce libereckých kolegů. Odebrali klinický materiál do příslušného neinaktivačního média a rychle zaslali pro kultivaci. To zajistila Krajská nemocnice Liberec, kde sekvenovali první pozitivní vzorek varianty omikron v České republice,“ doplnila RNDr. Helena Jiřincová.

Výše můžete vidět základní fotografie připraveného materiálu. Jde o fotografii buněčné kultury infikované virem, která je zvětšena 100× a 200×.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze