Sledujte živě přistání indické sondy na Měsíci

Sledujte živě přistání indické sondy na Měsíci
Fotografie: unsplash.com
  • ISRO začne vysílat živě dnes od 13:50 středoevropského času
  • Lander Vikram by měl začít přistávat přibližně od 14:30
  • Pokud se podaří povrchu dosáhnout, Indie se stane čtvrtou zemí, která přistála na Měsíci

Dnes odpoledne se pokusí přistát indická kosmická loď Chandrayaan 3 na Měsíci. Mise odstartovala 14. července a kosmická loď již nějakou dobu obíhá kolem Měsíce a postupně se přibližuje k jeho povrchu. Přistát by měla v oblasti měsíčního jižního pólu, kde bude hledat mimo jiné i vodní led. Indická vesmírná agentura (ISRO) bude přistání vysílat živě, a to od 13:50 středoevropského času. Lander by pak měl začít přistávat okolo 14:30.

Pokud se Indii podaří na Měsíc dosednout, stane se po USA, Číně a bývalém Sovětském svazu čtvrtou zemí, které se to povedlo. Mise je zatím bezproblémová a nic nenaznačuje tomu, že by se přistání nemělo povést. Vše se ale ukáže až v daný okamžik, jelikož teprve až při přistání se zjistí, zda vše funguje, jak má. Ruská mise Luna-25 měla na Měsíci ve stejných místech přistát jen o několik dní dříve a sonda byla při přistání zničena, i když mise byla do té doby bez potíží.

Lander Vikram by měl podle space.com na měsíčním povrchu fungovat přibližně jeden lunární den, což odpovídá 14 pozemským dnům. Po celou dobu bude zkoumat své okolí pomocí svých přístrojů. V sobě nese také malý rover Pragyan, který bude po přistání vypuštěn. Oblast jižního měsíčního pólu je nyní v zájmu více států, a to hlavně z důvodu, že zde bude nejspíše nalezen vodní led. Ten by mohl v budoucnu usnadnit trvalý pobyt astronautů na měsíčním povrchu.


Tento pokus není pro Indii prvním. V roce 2019 se pokusila přistát na měsíci v rámci mise Chandrayaan 2. Lander však nedokázal měkce přistát a narazil na povrch Měsíce. Mise však nebyla celá neúspěšná – oddělený orbiter dodnes krouží okolo Měsíce a zasílá zpět data. Landeru Vikram se také podařilo na oběžné dráze s orbiterem spojit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze