Mise Chandrayaan 3 se chystá zítra přistát na Měsíci

Mise Chandrayaan 3 se chystá zítra přistát na Měsíci
Fotografie: NASA
  • Přistávací manévr začne přibližně ve 14:15 středoevropského času
  • Lander přistane na jižním měsíčním pólu, kde bude hledat vodní led
  • Fungovat by měl přibližně dva týdny a po celou dobu bude provádět experimenty

Indická vesmírná agentura (ISRO) zahájila misi Chandrayaan 3 14. července, kdy raketa LVM3 M4 úspěšně vynesla kosmickou loď na oběžnou dráhu, ze které pak dále pokračovala až k Měsíci. 5. srpna dosáhla sonda oběžné dráhy Měsíce, kde zůstala až doposud, ale postupně se přibližuje k jeho povrchu. Lander se již úspěšně oddělil od servisního modulu, který poskytoval pohon po dobu cesty a je tak vše připraveno na sestup. Podle ISRO bude přistání zahájeno 23. srpna ve 14:15 středoevropského času.

Lander se pokusí přistát ve stejné oblasti, jako se o to pokusila před několika dny ruská mise Luna-25 – na měsíčním jižním pólu. Rusko však se sondou ztratilo spojení, jelikož dopadla na měsíční povrch a byla zničena. Pokud se tedy Indii přistání zdaří, bude první prozkoumávat tuto oblast a zároveň se stane čtvrtým státem, kterému se podařilo přistát na Měsíci. Doposud se to povedlo jen USA, bývalému Sovětskému svazu a Číně.

Podle reuters.com by měl být lander po přistání funkční po dobu asi dvou týdnů, během kterých bude provádět nejrůznější experimenty. V místě přistání by se měla nacházet i zmrzlá voda, která by mohla být využívána pro budoucí měsíční mise. Na jižním měsíčním pólu jsou totiž trvale zastíněné oblasti, kde by se voda mohla ukrývat. Jsou však neprozkoumané, jelikož se předchozí mise soustředily spíše na denní stranu, a to včetně misí Apollo.


Indie se již dříve pokusila přistát na Měsíci – mise však byla úspěšná jen z části. V roce 2019 byla zahájena mise Chandrayaan 2, která obsahovala orbiter, lander a rover. Podle BBC se však podařilo vypustit úspěšně jen orbiter, který dodnes obíhá kolem Měsíce, ale lander s roverem nedokázaly hladce přistát a byly zničeni při přistání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze