Jaké nejčastější rady při hubnutí slyšíme, ale nejsou tak úplně podstatné?

Vyvracíme nejčastější mýty
Jaké nejčastější rady při hubnutí slyšíme, ale nejsou tak úplně podstatné?
Fotografie: unsplash.com
  • Na internetu najdeme nespočet dietních rad, které ale mnohdy nejsou úplně relevantní
  • Při dietě není nutné vyhýbat se pečivu, když zvolíte správné druhy
  • Není ani potřeba zcela vyřadit tuky a cukry, jestliže se konzumují s mírou

Pokud jste někdy drželi dietu, pak jste asi hledali co nejvíce informací, jak dosáhnout vysněné váhy. A pokud možno co nejrychleji a případně i s co nejmenší námahou. Jestliže jste vyzkoušeli zaručené rady, které slibují, že každý týden zhubnete několik kilo, pak jste už asi přišli na to, že to prostě nefunguje. Na internetu najdete nespočet „zaručených“ a „osvědčených“ rad, které vám pomohou zhubnout. Pakliže se ale ve zdravé stravě úplně nevyznáte, lehce vás může kdokoliv přesvědčit o tom, že zrovna jeho teorie je ta správná.

A právě teorií o tom co jíst a nejíst při dietě, nebo celkově zdravé stravě, je nespočet. Z každého, kdo zhubne, se často stává rádce, který na sociálních sítích sdílí informace o tom, co máte dělat, abyste dosáhli stejného úspěchu. Problém ovšem je, že každé tělo reaguje jinak a co funguje jednomu, nemusí platit pro druhého. Jaké jsou ale ty nejčastější mýty o dietním stravování?

Vyhněte se lepku a hlavně pečivu

Toto doporučení je jedním z nejčastějších rad při hubnutí. Abyste zhubli ale neznamená, že máte z jídelníčku vyřadit veškeré pečivo a lepek. Pokud nemáte alergii na lepek, není potřeba se mu vyhýbat, jen je třeba volit kvalitnější potraviny. Jak uvádí mayoclinichealthsystem.org, celozrnné pečivo je skvělou variantou při zdravém stravování i při dietě. Zdravé pečivo plné semínek si můžete upéct i doma bez větší námahy. A pokud na pečení nemáte čas, v obchodě čtěte složení pečiva, jedině tak můžete vybrat to kvalitní.

Celozrnný chleba

Zcela vyřaďte cukr

Často je cukr démonizován jako bílý jed. Je pravda, že v pití přijímá mnoho lidí zbytečně do svého těla cukry, po kterých logicky přibírají. Pokud totiž cukr není spotřebován ve formě energie, změní se na tuky. Neznamená to ale, že cukry – ať už v jakémkoliv stavu, máme z jídelníčku vyřadit. Pokud si jednou za čas dopřejete cokoliv sladkého, nic se nestane. Každý občas potřebuje „odměnu“, a to v jakékoliv formě.

Co se týče sacharidů, jsou pro naše tělo potřebné a bez nich nebude fungovat správně. Nevyhýbejte se ani fruktóze, která se nachází v ovoci. To navíc podle bbc.co.uk přináší tělu i vitamíny, minerály a vlákninu. A nemusíte zapomenout ani na med, který je pro naše tělo prospěšný. I zde ale platí, že je potřeba zvolit kvalitní med. Podívejte se tak proto na složení, kde je původ medu a vyhněte se těm, které tvoří mix. Jedná se většinou o zbytky, které byly slité dohromady.

Tuk je špatný

Další tvrzení, které není pravdivé. Stojíte u regálu a vybíráte nízkotučný jogurt s vidinou, že je lepší než smetanový? Tuk ale v jogurtu musí být něčím nahrazen, jinak nebude mít strukturu jogurtu. Výrobce tak často přidává škrob, aby jogurt zahustil a najednou má více kalorií než ten smetanový. Pokud tedy chcete snížit příjem tuků, vyhýbejte se těm méně zdravým. Milujete hranolky? Udělejte si domácí v horkovzdušné fritéze místo v oleji. U masa volte libovější kousky, začněte více konzumovat ryby a změňte přípravu jídel – zaměřte se na pečení, dušení a případně i vaření v páře.

Nízkotučné potraviny dnes najdeme v každém obchodě a je jich nespočet. I když to pro vás může znamenat najíst se více a přijmout méně kalorií, je dobré si porovnat normální verzi a light. U některých potravin je light verze vhodnou náhražkou, některé alternativy mohou ale podle healthline.com obsahovat zbytečné mnoho soli nebo jiné chemické náhražky.

Poslední jídlo v 17 hodin

Tato rada je velmi rozšířená, a přitom většině z nás k ničemu. Ano, spát s plným žaludkem byste jít opravdu neměli, na druhou stranu jít hladoví také není příliš dobré. Pokud tedy půjdete spát přibližně ve 20 hodin, pak je pro vás toto pravidlo vhodné, jinak ale ne. V případě, že chodíte spát ve 22 hodin, můžete si poslední jídlo dát klidně ještě v osm hodin. Mělo by jít ale o lehčí jídlo, které není těžké na trávení. Všeobecně je dobré naposledy jíst dvě až tři hodiny před spaním. Poslední jídlo tedy není pevně dané, ale mělo by se řídit časem, kdy jdete spát.