Útok na Pearl Harbor a vražda Johna Lennona

Stalo se
Útok na Pearl Harbor a vražda Johna Lennona
Fotografie: pixabay.com
  • V tomto díle si připomeneme, jak probíhal útok na Pearl Harbor
  • Po útoku vyhlásily USA válku Japonsku
  • 8. prosince byl zastřelen člen skupiny The Beatles

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. V tomto týdnu se podíváme do zahraničí, zejména na Havajské ostrovy, kde proběhl útok na Pearl Harbor, a také do New Yorku, kde byl zastřelen John Lennon. Nejdříve se ale vrátíme do roku 1941, kdy proběhl útok na Havajských ostrovech. V této době v Evropě byla v plném proudu druhá světová válka a právě tímto činem byly USA do konfliktu zataženy.

Přibližně ve stejnou dobu porušil Hitler pakt se Sovětským svazem a napadl jej. Mezitím probíhala v Tichomoří vyjednávání mezi USA a Japonskem, ale k žádné dohodě mezi oběma státy nedošlo. Japonsko chtělo napadnout USA a zabránit jim ve vstupu do války. Japonsko před samotným napadením zaslalo USA informaci o ukončení vyjednávání a vyhlášení války, ale při předání došlo ke zdržení, informace se tak do rukou tajemníka dostala, až když byl Pearl Harbor napaden.

Zničení válečné lodě

Útok započali Japonci v 7:55 místního času, jemuž předcházelo vyslovení domluveného hesla Tora Tora Tora. Šlo zejména o moment překvapení. Už před útokem operátoři na základně spatřili na radaru neidentifikovatelná letadla, ale bylo jim řečeno, že se jedná o jejich letouny B-17, nebyla jim tak přikládána žádná pozornost. Námořní letecká základna tak byla napadena ze vzduchu, z moře i z pevniny.

Pearl Harbor

Při útoku zemřelo podle history.com přes 2 400 Američanů a dalších 800 bylo zraněno. Bylo zničeno 188 letadel a dalších 159 poškozeno. Potopeny byly 4 bitevní lodě, torpédoborec, minonoska, remorkér a cílová terčová loď. Další lodě byly poškozeny, ty se však ve většině případů podařilo vytáhnout na břeh a opravit.

Ačkoliv Japonci mohli slavit vítězství, při útoku nezničili ani jednu letadlovou loď, jelikož se v té době nacházely na různých místech po celém světě, navíc se Japonci po druhé vlně leteckých útoků stáhli, v Perl Harbor tak zůstala nepoškozená infrastruktura i zásoby. Útok měl však zásadní vliv na celkový vývoj druhé světové války, jelikož následující den – 8. prosince – vyhlásil tehdejší prezident Franklin D. Roosevelt Japonsku válku, čímž se původně evropský konflikt stal celosvětovým.

Památník v Pearl Harbor

A nyní se přemístíme do New Yorku, kde byl 8. prosince zastřelen John Lennon. Narodil se 9. října 1940 v Anglii a proslavil se především jako spoluzakladatel skupiny The Beatles. Jeho druhou manželkou byla Yoko Ono, se kterou měl syna. Prakticky celý život Lennona doprovázela drogová závislost, o kterých napsal i několik písní (Tomorrow Never Knows, Doctor Robert, A Day in the Life,...). Drogy bral společně se svou manželkou, se kterou se snažil ze závislosti vyléčit, ale opět do ní spadl.

The Beatles

Manželé žili v New Yorském domě The Dakota na Manhattanu a před tímto domem byl John Lennon zastřelen svým fanouškem Markem Davidem Champmanem. Ačkoliv byl ihned převezen do nemocnice, lékaři mu již nedokázali pomoci. 10. prosince bylo jeho tělo zpopelněno a ostatky byly předány jeho manželce. Pohřeb se nekonal. Chapman byl odsouzen k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění po 20 letech. Za svůj čin však stále sedí ve věznici.

V tomto týdnu se také dočkal Jaroslav Heyrovský Nobelovy ceny za chemii a Jaroslav Seifert dostal Nobelovu cenu za Literaturu. Ve stejný den – tedy 10. prosince – zemřel Alfred Nobel, který zanechal své jmění pro udělování těchto cen. Vůbec první Nobelova cena byla udělena 10. prosince v roce 1901, a to Wilhelmovi Conradovi Röntgenovi za fyziku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze