Založení OSN a první start rakety Saturn

Stalo se
Založení OSN a první start rakety Saturn
Fotografie: pixabay.com
  • Organizace spojených národů byla založena 24. října 1945
  • Základem pro vznik bylo uchránit další generace před válkami a zachovat mír, spravedlnost a rovnost
  • A v tomto týdnu poprvé odstartovala raketa Saturn I, která byla postavena pro program Apollo

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes se vrátíme do minulosti, abychom si připomněli založení Organizace spojených národů (OSN) a také se vrátíme do roku 1961, kdy poprvé odstartovala raketa Saturn I, která později vynesla astronauty k Měsíci. Začneme rokem 1945, kdy byla založena OSN.

Organizace spojených národů vznikla jako prostředek k lepšímu vyjednávání míru mezi jednotlivými státy při mezinárodních konfliktech. Druhá světová válka tento pakt jednoznačně urychlila, a tak Spojené státy, Velká Británie a Sovětský svaz začaly navrhovat deklaraci OSN, která byla podle history.com v lednu 1942 podepsána 26 státy, jako akt proti Německu, Itálii a Japonsku.

Důvod vzniku Charty OSN byl poprvé představen na konferenci v San Francisku 25. dubna 1945. Hlavním cílem bylo ochránit další generace před válkami, uchovat základní lidská práva a vytvořit podmínky pro spravedlnost, rovnost a lepší životní standard ve věší svobodě. OSN byla založena 24. října 1945 a sídlí v New Yorku. Podle brittanica.com má kanceláře ale také v Ženevě, Vídni a Nairobi.

Pokud chce OSN přijmout nové členy, jsou nejdříve doporučeny Radou bezpečnosti a alespoň dvoutřetinovým hlasem Valného shromáždění. Příjímání nových členů však většinou doprovází kontroverze. Například přijetí Čínské lidové republiky blokovaly Spojené státy od roku 1950 až do roku 1971, kdy se nakonec rozhodly, že chtějí zlepšit vztah s pevninskou Čínou. Od počátku tohoto století je v OSN přes 190 členských států.

OSN v roce 1948 přijala Všeobecnou deklaraci lidských práv, která má zajistit, aby se nikdy neopakovalo utrpení lidí, kteří byli obětmi druhé světové války. Kromě toho podle history.com založila Dětský fond OSN (UNICEF), který poskytuje jídlo, oblečení a zdravotní péči dětem, které se nacházejí v oblastech zničené válkou. OSN také v rámci UNESCO v roce 1978 zveřejnila první seznam 12 míst světového dědictví. Mezi ně dnes spadá i několik míst v České republice.

A nyní se přesuneme do roku 1961, kdy z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě poprvé odstartovala raketa Saturn I. V říjnu toho roku NASA slavila teprve své třetí výročí od založení, ale projekt Apollo, který měl dostat lidi na Měsíc, byl v plném proudu. Ještě před založením NASA byla navržena raketa, která dokázala v té době vytvořit tah 680 tisíc kg. Projekt byl následně schválen a označen jako Saturn.

Na prvním stupni rakety Saturn CI byl proveden zážehový test motorů 28. března 1960, kdy byly dva z celkových osmi motorů zažehnuty na osm sekund. Test všech motorů proběhl pak na konci dubna a 1. července téhož roku. Na základě úspěšných testů se začal vyrábět druhý a třetí stupeň rakety a kompletně byla raketa smontována podle NASA v únoru 1961.

První stupeň rakety Saturn I

Před provedením testovacího letu, byl druhý stupeň rakety naplněn 40 000 litry vody a třetí stupeň 45 000 litry vody – ty měly sloužit jako zátěž při letu. Raketa Saturn I měřila necelých 50 metrů a vážila 460 tun. Z odpalovací rampy se zvedla 27. října 1961 a její test dopadl bezchybně. Rakety Saturn vzlétly do vesmíru celkem 32krát a dodnes jsou jedinou raketou, která měla 100 % úspěšnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze