Narození Marie Curie

Stalo se
Narození Marie Curie
Fotografie: unsplash.com
  • Původem Polka se odstěhovala do Paříže, aby mohla studovat
  • Při práci potkala svého budoucího manžela Pierra Curieho
  • Společně se jim podařilo objevit polonium a radium

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme narození Marie Curie, která získala Nobelovu cenu a je celosvětově známá za objevení polonia a radia. Maria Sklodowska se narodila 7. listopadu 1867 ve Varšavě. Její otec byl středoškolský učitel, a tak díky němu získala kromě všeobecného vzdělání i vědecké. V té době bylo Polsko ovládané Ruskem, a tak se rozhodla odejít do Krakova, který tehdy spadal do nadvlády Rakouska.

Díky své sestře, která tam studovala, se v roce 1891 přestěhovala do Paříže. Podle britannica.com zde již jako Marie začala chodit na přednášky několika vědců na Sorbonně. Marie v té době neměla prakticky žádné peníze, to ji ale nezabránilo studovat, i když ji nezbývaly finance ani na základní potřeby. Postupně pak získala licence ve fyzice a matematických vědách.

V roce 1894 začala pracovat v Lippmannově výzkumné laboratoři, kde také potkala svého budoucího manžela Pierra Curieho, kterého si vzala podle nobelprize.org následující rok. Společně se podíleli na výzkumech, které dělali často ve špatných podmínkách a chabě vybavených laboratoří. Nejvíce je inspiroval Henri Becquerel, který v roce 1896 objevil radioaktivitu a manželům se tak následně podařilo v roce 1898 objevit polonium, které bylo pojmenováno podle rodné země Marie a později objevili i radium.

Díky výsledkům, které manželé přinesli vědě, získala Marie Curie v roce 1903 doktorát věd a ve stejném roce pak manželé sdíleli společně s Becquerelem Nobelovu cenu za fyziku za objev radioaktivity.

V roce 1906 došlo k náhlé smrti Pierra Curieho, který byl sražen koňským povozem a na místě zemřel. Tento náhlý odchod manžela v ní vyvolal ještě větší zápal do vědeckých prací. Jen necelý měsíc po jeho smrti byla jmenována jako profesorka obecné fyziky na Přírodovědecké fakultě. Tuto funkci zastával předtím její manžel a ona se stala první ženou, která tuto pozici získala.

V roce 1911 Marie Curie obdržela Nobelovu cenu za chemii za izolaci čistého radia. Během první světové války se pak společně se svou dcerou Iréne věnovaly vývoji a využití rentgenografie a v roce 1914 byla dokončena stavba laboratoří pro Radium Institute v Paříži, který měl sloužit jako centrum jaderné fyziky a chemie. Zde také Iréne začala pracovat.

Marie Curie se věnovala až do své smrti využíváním radia pro léčebné účely a ke zmírňování bolesti. Tehdejší prezident USA ji daroval 50 000 dolarů, aby si mohla koupit radium pro vědecké účely, které prováděla s Iréne a jejím manželem. Experimenty vedly k objevení neutronu a následně pak i k umělé radioaktivitě.

Marie Curie byla po celou dobu vystavována obrovským dávkám radioaktivity, důsledkem čehož onemocněla aplastickou anémií. Zemřela krátce po onemocnění 4. července 1934 v Savoy ve Francii. Její popel byl v roce 1995 uložen v Panthéonu v Paříži a Marie Curie byla první ženou, která byla na toto místo uložena za své zásluhy.

Panthéon, Paříž

Její přínos pro fyziku byl obrovský, což dokazují dvě Nobelovy ceny, ale dokázala ovlivnit i další generace vědců, kteří pokračovali v objevování. Její práce byly zveřejňovány v mnoha vědeckých časopisech a její kancelář a laboratoř v Radium Institute jsou dodnes zachovány jako muzeum Marie Curie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze