Narození krále Karla III. a zahájení mise Apollo 12

Stalo se
Narození krále Karla III. a zahájení mise Apollo 12
Fotografie: NASA
  • Dnes si připomene 14. listopad 1969, kdy startovala mise Apollo 12
  • Tříčlenná posádka strávila ve vesmíru 10 dní a dva členové dvakrát vystoupili na povrch Měsíce
  • A tento týden oslavil král Karel III. 75. narozeniny

Vítejte u dalšího dílu Stalo se, kde si připomínáme historické události. Dnes si povíme něco o startu mise Apollo 12, což byla druhá mise, která přistála na Měsíci. A v tomto týdnu také oslavil narozeniny král Karel III. Začneme rokem 1969, kdy 14. listopadu odstartovala z Kennedyho vesmírného centra na Floridě raketa Saturn V, aby vynesla tříčlennou posádku na oběžnou dráhu a dále pak k Měsíci. Start proběhl i přesto, že raketa byla podle NASA dvakrát zasažena bleskem.

Velitelem mise byl Charles Conrad Jr. který byl vybrán jako kandidát na astronauta v roce 1962 a před touto misí již měl zkušenosti s létáním do vesmíru. Pilotem lunárního modulu se stal Alan Bean. Ten byl vybrán do třídy astronautů v roce 1963. Pilotem velitelského modulu se stal Richard Gordon Jr., který byl ve stejné třídě astronautů jako Bean. Před samotným letem musela posádka projít 10denní karanténou, kde dýchala podle popisu mise filtrovaný vzduch.

Mise Apollo 11, která se zapsala do historie jako první lidské přistání na Měsíci, se odehrála jen několik měsíců před touto misí, a tak u druhého letu značně pohasl zájem veřejnosti o sledování. Podle popisu NASA byl tento let velmi podobný jako první, jen bylo vybráno jiné místo pro přistání. Při letu bylo zahájeno několik televizních vysílání, kde bylo ukázáno, jak astronauti zvládají cestu i pohled na Zemi a Měsíc z kosmické lodi.

18. listopadu došlo k oddělení lunárního modulu od velitelského a Conrad a Bean tak začali směřovat k měsíčnímu povrchu. 19. listopadu se podařilo astronautům dosednout asi 1 500 km západně od místa, kde přistálo Apollo 11. První výstup na povrch provedli astronauti tři hodiny po dosednutí – jako první vystoupil Conrad, který se tak stal třetím člověkem, který se procházel po Měsíci.

Výstup na měsíční povrch oba astronauti opakovali i následující den. Během toho se jim podařilo nasbírat dostatek měsíční půdy z různých hloubek, nasadit komunikační anténu a získat části kosmické lodi Surveyor III, což byl i důvod, proč bylo toto místo vybráno pro přistání. Surveyor III se od místa přistání nacházel přibližně 160 metrů. Jednalo se o kosmickou loď, která v roce 1967 přistála na Měsíci.

20. listopadu se dvojice vydala zpět k lunárnímu modulu a společně pak posádka zamířila zpět na Zemi. Kosmická loď vstoupila do atmosféry a později dopadla do Tichého oceánu 24. listopadu a tím tak byla ukončena 10denní mise Apolla 12.

A z vesmíru se přesuneme na Zemi, kde se před 75 lety narodil král Karel III. Celým jménem Charles Philip Arthur George, princ z Walesu, se narodil v Buckinghamském paláci 14. listopadu 1948. Stal se tak prvorozeným synem královny Alžběty II. a prince Philipa a následníkem trůnu. V roce 1981 se oženil s princeznou Dianou, se kterou má dva syny – prince Williama a Harryho. Manželství nebylo šťastné, a tak pár v roce 1992 oznámil rozvod a Karel III. si následně vzal Camillu, která zároveň byla jedním z důvodů rozvodu.

Korunovace krále Karla III.

Karel III. se stal podle britannica.com nejdéle sloužícím budoucím panovníkem v britské historii. Během tohoto období se ale aktivně věnoval charitě, životnímu prostředí, globálnímu oteplování a dalším tématům, která jsou potřebná pro lepší budoucnost. Královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022 a Karel III. se tak stal králem. Korunovace proběhla 6. května tohoto roku po více jak 70 letech od korunovace jeho matky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze