Dnes přistane na Měsíci první soukromá kosmická loď! Dívejte se živě

Dnes přistane na Měsíci první soukromá kosmická loď! Dívejte se živě
Fotografie: ispace
  • Lander by měl přistát 18:40 SELČ v místě zvaném Mare Frigolis
  • Pokud by se podmínky změnily, jsou zvolena ještě další tři záložní místa
  • HAKUTO-R s sebou nese dva rovery i CubeSat od NASA

Dnes je to 135 dní, co je měsíční lander HAKUTO-R na cestě k Měsíci a dnes v podvečer by měl přistát na jeho povrchu. Japonská společnost vypustila kosmickou loď v prosinci minulého roku a od té doby směřuje k Měsíci. Neletí však sama – uvnitř nese mimo jiné dva rovery. Jeden byl vyvinutý vesmírným střediskem Mohammeda Bin Rashida v SAE a druhý je od Japonské vesmírné agentury (JAXA). Podle space.com také nese vícekamerový zobrazovací systém kanadské společnosti Canadensys Aerospace.

Přistání je naplánováno na 18:40 SELČ a společnost ispace bude přistání vysílat živě přibližně od 18. hodiny. Kosmická loď by měla dle původních plánů přistát v místě zvaném Mare Frigolis (Moře chladu). Ještě však není nic jisté a situace se může změnit. „Pokud by se podmínky změnily, existují tři alternativní místa přistání a v závislosti na lokalitě se může změnit datum přistání. Alternativní data přistání v závislosti na provozním stavu jsou 26. dubna, 1. května a 3. května 2023,uvedla iSpace.

10 milníků

Pro tuto misi si společnost stanovila celkem 10 milníků od startu až po ukončení mise. Na konci března byl dokončen sedmý, což byl vstup sondy na oběžnou dráhu Měsíce. Zbývajícími třemi jsou manévry na oběžné dráze, přistání na jeho povrchu a uvedení do aktivní činnosti. Zkušenosti pak firma využije i pro následné mise 2 a 3, které se již nyní chystají. Pokud se podaří s landerem přistát na měsíčním povrchu, bude Japonsko čtvrtou zemí, které se to podařilo. Dříve se to povedlo Spojeným státům, tehdejšímu Sovětskému svazu a Číně.


Mise bude také užitečná pro budoucí astronauty programu Artemis. Lander nese CubeSat Lunar Flashlight od NASA, který bude hledat na Měsíci vodní led. „Těšíme se, že přispějeme k programu Artemis NASA jako komerční lunární přepravní službě a budeme průkopníkem rozvoje budoucích průmyslových odvětví a propojení Země s Měsícem a mimo něj,uvedla společnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze