Musk chce s raketou Starship přistát na Marsu už v roce 2026

Musk chce s raketou Starship přistát na Marsu už v roce 2026
Fotografie: SpaceX
  • Raketa poletí bez posádky a bude testovat spolehlivost přistání na Marsu
  • Lety na Mars mohou probíhat vždy jednou za 26 měsíců, kdy jsou planety ve správné vzájemné pozici
  • Starship ale zatím nemá dokončené ani testovací lety kolem Země

Elon Musk na své sociální síti X o víkendu zveřejnil informaci, že chce s obří raketou Starship odstartovat k Marsu za dva roky. Lety na Mars mohou probíhat vždy jednou za 26 měsíců, kdy mají obě planety mezi sebou nejlepší postavení pro meziplanetární mise. První let proběhne samozřejmě bez posádky, aby se otestovaly schopnosti kosmické lodi. Zda ale bude reálně v roce 2026 připravena letět miliony kilometrů, zatím není úplně jasné, jelikož nejsou dokončeny ani testovací lety kolem Země.

První Starships na Mars odstartují za 2 roky, kdy se otevře další přenosové okno Země-Mars. Ty budou bezposádkové, aby se otestovala spolehlivost přistání na Marsu bez poškození. Pokud tato přistání proběhnou dobře, pak první lety s posádkou na Mars budou za 4 roky. Letová rychlost odtamtud exponenciálně poroste s cílem vybudovat soběstačné město přibližně za 20 let,“ uvedl Musk na X. Přistát s posádkou na Marsu v roce 2030 je ale velmi optimistický plán, vzhledem k tomu, že ještě nezačaly ani lety na Měsíc, které dle původního plánu již měly probíhat.

Není žádnou výjimkou, že se vesmírné mise posunují – zejména ty s lidskou posádkou. NASA si rozhodně nemůže dovolit vypustit do vesmíru astronauty ve vesmírné lodi, která nebyla na 100 % otestována. A to aktuálně Starship není. Raketa má za sebou zatím čtyři testovací lety a pátý se chystá, ačkoliv datum zatím nebylo oznámeno. Při čtvrtém letu nosná raketa Super Heavy i horní stupeň Starship dokázaly přistát do vody, ale Starship byla při průletu atmosférou značně poškozena.


Starship měří na výšku 121 metrů a jedná se tak o největší a nejvýkonnější raketu, která byla kdy postavena. Při startu se zažehne 33 motorů Raptor, které jsou podle space.com dohromady téměř dvakrát silnější než raketa Space Launch System, která slouží pro lety na Měsíc v rámci misí Artemis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze