Na čínské vesmírné stanici provedou první výstup do vesmíru

Na čínské vesmírné stanici provedou první výstup do vesmíru
Fotografie: unsplash.com
  • Přesné datum výstupu Čínská kosmická agentura neuvedla
  • Tříčlenná posádka je na stanici od 30. listopadu
  • Do vesmíru vystoupí dva astronauti

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung byla dokončena minulý rok v listopadu, kdy se připojil poslední modul Mentiang. Tři čínští astronauti, kterým se také říká taikonauti, jsou aktuálně na vesmírné stanici přes 70 dní a podle english.news.cn jsou připraveni na svůj první výstup do vesmíru. Čínská kosmická agentura však neuvedla přesné datum, jen sdělila, že se tak stane v následujících několika dnech.

Tříčlenná posádka Shenzhou-15 přijela na stanici 30. listopadu minulého roku a byla první, která provedla rotaci posádky ve vesmíru, když se vystřídala s Shenzhou-14. Členové posádky Shenzhou-15 jsou Fej Ťün-lung, Teng Čching-ming na Čang Lu a na vesmírné stanici provádějí velmi podobné práce jako astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), tedy různé výzkumy, experimenty a údržbu stanice. Kromě toho oslavili také čínský Nový rok.


Do vesmíru vystoupí dva taikonauti ve skafandru Feitian, přičemž třetí bude kontrolovat dvojici zevnitř. Podle space.com posádka celkově uskuteční tři až čtyři výstupy do vesmíru během jejich půlročního pobytu na stanici. Čínská vesmírná stanice se aktuálně skládá z hlavního modulu Tianhe, ke kterému jsou připojeny moduly Wentian a Mengtian.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze