Na severním pólu Uranu byl objeven cyklón

Na severním pólu Uranu byl objeven cyklón
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/VLA
  • Na jižním pólu objevil vír už Voyager 2 v roce 1986
  • Severní pól nemohli vědci dlouho pozorovat kvůli dlouhé oběžné dráze Uranu
  • Kromě Merkuru tak byl už potvrzen cyklón u každé planety Sluneční soustavy

Vědci z NASA použili pozemní observatoře, aby se zaměřili Uran. Díky mikrovlnnému pozorování odhalili první polární cyklón na tomto plynném obru. Proč až nyní? Vědci museli čekat na vhodnou polohu planety, které trvá 84 let, než oběhne Slunce. Studiem rádiových vln vyzařovaných z planety objevili na severním pólu poprvé silné důkazy o tom, že se na něm nachází cyklón. Toto zjištění tak jen potvrzuje dřívější domněnku o planetách v naší Sluneční soustavě – ať jsou planety kamenné nebo plynné, pokud mají atmosféru, mají víry na pólech.

Již delší dobu vědci věděli, že na jižním pólu Uranu se vír nachází. Našel ho Voyager 2, když v roce 1986 kolem něj prolétal. Jeho snímky ukázaly, že vítr v polárním středu rotuje rychleji než přes zbytek pólu. K severnímu pólu se ale Voyager nedostal. Vědci tak zaměřili na plynného obra Very Large Array (VLA) v Novém Mexiku a nahlédli pod jeho mračna v roce 2015, 2021 a 2022. Podle NASA je na severním pólu vířící vzduch teplejší a sušší, což značí silný cyklón.

Severní pól mohli vědci sledovat až od roku 2015

Tato pozorování nám řeknou mnohem více o příběhu Uranu. Je to mnohem dynamičtější svět, než si možná myslíte. Není to jen obyčejná modrá koule plynu, pod povrchem se toho děje hodně,“ uvedl hlavní autor Alex Akins z NASA JPL. Posledních několik desetiletí nesměřovaly póly Uranu k Zemi, vědci je tak nemohli vidět. Od roku 2015 je však planeta už natočena tak, že je možné ze Země polární oblasti pozorovat.


Kromě Merkuru, který nemá téměř žádnou atmosféru, mají v naší Sluneční soustavě všechny planety cyklón, který se otáčí ve směru rotace planety, nebo anticyklón, jenž se otáčí opačným směrem. Na Zemi se cyklóny tvoří nad vodou a poté se přemisťují. Oproti tomu na Uranu či Jupiteru jsou tyto víry uzamčeny na pólech. Vědci je tak budou i v následnících letech pozorovat, aby zjistili, jak se budou vyvíjet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze