NASA je připravena na misi Artemis II

NASA je připravena na misi Artemis II
Fotografie: NASA
  • Analýza kosmické lodi Orion ukázala, že splnila veškerá očekávání
  • Prošla všemi 161 testy a je připravena na lety s posádkou
  • NASA již pracuje na Orionu pro misi Artemis II

Analýza kosmické lodi Orion i rakety Space Launch System (SLS) podle NASA dopadla dobře, mise Artemis II je tak připravena na let s posádkou. Letový test bez posádky ukázal, že kosmická loď je připravena létat s astronauty do vesmíru. Od 11. prosince minulého roku, kdy Orion dopadl do Tichého oceánu po necelých 26 dnech, během nichž uletěl více jak 2,2 milionu km, jej týmy Artemis kontrolují a prověřují veškerá data, která cestou nasbíral.

Učíme se od Artemis I co nejvíce, abychom zajistili, že plně porozumíme každému aspektu našich systémů a využijeme získané zkušenosti k tomu, jak plánujeme letové mise s posádkou,“ řekl Jim Free, přidružený administrátor NASA a dodal, že bezpečnost posádky je pro Artemis II nejvyšší prioritou.

Již dříve NASA zveřejnila informace o raketě SLS, která splnila očekávání a fungovala přesně tak, jak bylo navrženo. Některé její systémy dokonce překonaly očekávání. Orion se tak dostal bez potíží na cílovou oběžnou dráhu a mohl směřovat k Měsíci. Byla také zkontrolována odpalovací rampa, kde proběhla analýza úlomků, které se oddělily při startu. Jelikož však těsně před startem přes Floridu prošel hurikán Nicole, nemusely všechny úlomky pocházet ze startu. NASA uvedla, že odpalovací rampa utrpěla větší poškození, než se očekávalo, ale již nyní se pracuje na úpravě pro budoucí mise Artemis.

Orion splnil všechna očekávání

Kosmická loď Orion měla celkem 161 testovacích cílů, které měly prokázat, že je plně připravena na lidskou posádku. Servisní modul, který byl k Orionu připevněný prakticky až do vstupu do atmosféry, vygeneroval o 20 % energie více, než se předpokládalo a naopak spotřeboval o 25 % energie méně. Takzvaný splashdown (dopad do oceánu) byl proveden bez jakýchkoliv problémů, a to včetně postupného otevírání padáků a zpomalování celé kosmické lodi.


NASA již nyní pracuje na Orionu pro posádku Artemis II. Misi by chtěla zahájit na konci příštího roku. Tepelný štít by měl být připevněn k lodi v květnu a poté i servisní modul. Následně by měla začít série testování. Jednotlivé díly motorů k základnímu stupni rakety by se měly dovézt do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ještě letos a připojit se k již dokončené raketě SLS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze