NASA má nového hlavního astronauta

NASA má nového hlavního astronauta
Fotografie: NASA
  • Joe Acaba bude bude šéfovat kanceláři astronautů
  • Bude mít na starosti výběr astronautů pro budoucí mise
  • Acaba strávil ve vesmíru celkem 306 dní a podnikl tři výstupy do vesmíru

NASA vybrala nového astronauta Joea Acabu, který bude pracovat jako šéf kanceláře astronautů v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Acaba je vyznamenaný veterán, který má za sebou tři lety do vesmíru a dvakrát byl na dlouhodobém pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Pozici dříve zastával Reid Wiseman, který ji však v listopadu minulého roku opustil, aby se mohl vrátit do aktivní letové služby. Doposud pak funkci zastával Drew Feustel.

Gratuluji Joeovi Acabovi ke jmenování novým šéfem kanceláře astronautů! Joe je zkušený vesmírný letec a osvědčený vůdce, nepochybně bude inspirací pro další generaci astronautů NASA. Rád bych také poděkoval Reidovi Wisemanovi za jeho stálé vedení a Drew Feustelovi za to, že se zapojil a pokračoval v dlouholetém odkazu integrity kanceláře,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Ze své pozice bude Acaba zodpovědný za budoucí vesmírné mise, včetně výběru astronautů, a to jak na ISS, tak i na mise Artemis.


Joe je vynikající vůdce, který přináší do kanceláře astronautů bohaté zkušenosti. S vědomím významu této pozice a bezúhonnosti těch, kteří dříve sloužili, jsem si jistý, že Joe bude vynikajícím šéfem úřadu astronautů, který úspěšně povede naše astronauty k vzrušující budoucnosti,“ řekl ředitel letových operací NASA Norm Knight, který nového šéfa vybral. Acaba byl vybrán jako astronaut NASA v roce 2004 a ve vesmíru strávil celkově 306 dní. Sloužil jako specialista na misi raketoplánu Discovery a několikrát jako palubní inženýr na ISS, podnikl celkem tři výstupy do vesmíru.

Předchozí šéf Reid Wiseman sloužil jako hlavní astronaut dva roky, ale aby mohl být vybrán pro let do vesmíru, nesměl tuto funkci zastávat. Jelikož by NASA měla zanedlouho oznámit posádku, která poletí v rámci mise Artemis II kolem Měsíce, Wiseman nejspíše opustil pozici z toho důvodu, aby měl šanci stát se jedním z členů posádky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze