NASA znovu odložila návrat kapsle Starliner

NASA znovu odložila návrat kapsle Starliner
Fotografie: NASA
  • Nyní je odlet naplánován na 22. června
  • Dvojice astronautů má více času pro testování kapsle a provádí i práce na ISS

NASA a společnost Boeing znovu posunuly odlet kapsle Starliner z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která je aktuálně připojena k modulu Harmony. Starliner se po potížích s tryskami připojil k ISS společně s dvěma astronauty NASA 6. června a dle původního plánu měla dvojice stanici opustit za týden. K prvnímu posunu přišlo jen několik dní po příletu, kdy byl odlet posunut na 18. června kvůli výstupu do vesmíru. Ten měl proběhnout 13. června, nakonec byl ale zrušen.

V poslední aktualizaci NASA uvedla, že nyní je odlet naplánován na 22. června. „Čas navíc umožňuje týmu dokončit plánování odletu a operace, zatímco kosmická loď zůstává v rámci letových pravidel povolena pro případ nouzového návratu posádky,“ uvedla agentura. Čas odletu a předpověď počasí pro bezpečné přistání bude NASA a Boeing teprve zvažovat při zítřejší telekonferenci. Butch Wilmore a Suni Williamsová zatím provádí další testy a některé i opakují, pro lepší pochopení celkového ovládání a fungování kosmické lodi.


Během posledních dní ale dvojice plní i úkoly, které jsou potřeba udělat na ISS a stala se tak prakticky plnohodnotnými členy Expedice 71. Pomáhala také Mattu Dominicovi a Tracy Dysonové do skafandrů a celkové při přípravě na výstup do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze