NASA zveřejnila datum startu Crew-5

NASA zveřejnila datum startu Crew-5
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 29. září
  • Odlet se zdržel kvůli renovaci kapsle a poškození nosné rakety při převozu
  • Crew–5 je složena ze čtyřčlenné posádky a v rámci výměny sedadel je součástí ruská kosmonautka

NASA chystá pátý let v kosmické lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX. Let byl původně naplánován na začátek září, start byl však odložen kvůli poškození nosné rakety Falcon 9, která byla poničena během přepravy. NASA nyní potvrdila, že start posádky Crew–5 proběhne 29. září z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Posádka poletí v modulu Dragon Endurance, který od posledního startu s posádkou Crew–3 prošel renovací.

Tato mise poveze na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dva astronauty NASA, jednoho astronauta z JAXA (Japonská agentura pro letecký výzkum) a ruskou kosmonautku. Bude to vůbec poprvé, co se v Crew Dragon ocitne ruská kosmonautka. Stalo se tak na základě dohody mezi ruskou agenturou Roskosmos a NASA, která byla podepsána 14. července 2022 a zahrnovala výměnu sedadel při startech na ISS.


Velitelkou mise bude Nicole Mann a pilotem Josh Cassadu. Kóiči Wakata z JAXA nepoletí na ISS poprvé, naposledy na ní pobýval v rámci Expedice 38 a 39 od listopadu 2013 až do května 2014 a nyní pracuje jako hlavní poradce a astronaut JAXA. Pro ostatní členy posádky se bude jednat o první vesmírný let.

Posádka na ISS vystřídá tři astronauty NASA a astronautku ESA (Evropská vesmírná agentura). Ti odletěli na vesmírnou stanici 27. dubna v kosmické lodi Crew Dragon a doposud ji obývají. Crew–4 by se měla vrátit zpět na Zem v říjnu v kapsli Freedom. Před touto výměnou by měla proběhnout i mise MS–22, kdy na raketě Sojuz dorazí na ISS dva kosmonauti Roskosmosu a astronaut NASA. I v tomto případě dojde k výměně členů posádky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze