Nová studie naznačuje, že Země má nejspíše pět vrstev místo čtyř

Nová studie naznačuje, že Země má nejspíše pět vrstev místo čtyř
Fotografie: unsplash.com
  • V jádru Země se podle vědců nachází nejvnitřnější vnitřní jádro z pevné kovové koule
  • Vědci tak tvrdí na základě studování seismických vln, které procházejí jádrem Země
  • Seismické vlny při průchodu z různých úhlů zpomalovaly a zrychlovaly, což značí rozdíl oproti vnitřnímu jádru

Doposud se mělo za to, že struktura Země se skládá ze čtyř vrstev: kůry, pláště, vnějšího jádra a vnitřního. Nová studie zveřejněná nature.com však uvádí, že je o jednu vrstvu více. Jedná se o nejvnitřnější vnitřní jádro, které by se mělo skládat z pevné kovové koule, která je umístěna uvnitř jádra. Vědci tuto možnost naznačují díky seismickým vlnám, které vznikají zemětřesením a pronikají Zemí.

Existence kovové koule uvnitř jádra – nejvnitřnějšího vnitřního jádra – byla předpokládána asi před 20 lety. Nyní poskytujeme další řadu důkazů k prokázání hypotézy,“ řekl doktor Thanh-Son Phạm z Australské národní univerzity (ANU), který výzkum prováděl. Další člen týmu Hrjove Tkalčić uvedl, že jádro Země je jako kapsle evoluční historie Země, která by mohla ukázat, co se se Zemí dělo před miliardami let.

K objevu došli pomocí seismických vln

Vědci k prokázání hypotézy o další vrstvě Země došli tak, že analyzovali seismické vlny, které procházely středem Země. Tyto vlny putují z místa zemětřesení na druhou stranu zeměkoule a zase zpět. „Vývojem techniky pro zesílení signálů zaznamenaných hustě osídlenými seismografickými sítěmi jsme poprvé pozorovali seismické vlny, které se odrážejí tam a zpět až pětkrát podél průměru Země,“ uvedl Phạm. Vědci například studovali zemětřesení vzniklé na Aljašce, kde seismické vlny doputovaly do jižního Atlantiku, tam se odrazily a dorazily zpět na Aljašku.


Vědci následně studovali, jak seismické vlny zpomalovaly/zrychlovaly při průchodu jádrem Země a zjistili, že se nejvnitřnější část jádra liší od vnitřního jádra, jelikož má výraznou anizotropii (odlišné fyzikální vlastnosti látek v závislosti na úhlu). To by mohlo podle eurekalert.org vysvětlovat i důvod, proč vlny zrychlují a zpomalují na základě úhlu jejich vstupu do nejvnitřnější část jádra. Objevení nové vrstvy by mohlo pomoci k lepšímu pochopení magnetického pole Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze