Velká rudá skvrna na Jupiteru je stará asi jen 190 let

Velká rudá skvrna na Jupiteru je stará asi jen 190 let
Fotografie: NASA
  • Astronom Giovanni Domenico Cassini v roce 1665 poprvé pozoroval Velkou rudou skvrnu
  • V roce 1713 ale skvrna zmizela a objevila se o více jak 100 let později
  • Pravděpodobně nejde o stejnou bouři, která byla pozorována v 17. století

Už před stovkami let astronomové pozorovali na Jupiteru Velkou rudou skvrnu. V roce 1665 ji pozoroval Giovanni Domenico Cassini, který se pravděpodobně stal prvním, kdo ji sledoval. Podle nenovější studie zveřejněné v Geophysical Research Letters, je aktuální Velká rudá skvrna ale odlišná od té, kterou Cassini pozoroval. Je stará přibližně 190 let a vznikla pravděpodobně kvůli nestabilitě intenzivních atmosférických větrů planety.

Velká rudá skvrna představuje obrovský vír, který je největším v naší Sluneční soustavě. Její stáří i mechanismus, který vedl ke vzniku, byl ale nejasný. Nová studie využila historická data z pozorování a použila je pro vysvětlení. „Z měření velikostí a pohybů jsme usoudili, že je vysoce nepravděpodobné, že by současná Velká rudá skvrna byla ‚Trvalou skvrnou‘ pozorovanou astronomem Cassini,“ uvedl Augustín Sánchez-Lavega, který výzkum vedl. Podle něj původní Velká rudá skvrna zmizela někdy v polovině 18. až 19. století, což znamená, že aktuální Rudá skvrna má stáří přibližně 190 let.

Už dříve vědci věděli, že se velikost i barva Rudé skvrny v minulosti měnily. V roce 1879 byla skvrna největší – na šířku měla 39 000 km. Dnes je ale podle earthsky.org mnohem menší. Komě toho že je kulatější, má na šířku „pouhých“ 14 000 km, tedy je velká asi jako naše Země.


Zbarvení skvrny je způsobeno chemickými látkami v atmosféře a nejrychlejší větry zde dosahují rychlosti až 450 km/h. Dříve byla tato bouře označována jako Trvalá skvrna. V 17. století byla pravidelně pozorována astronomy, a to až do roku 1713, kdy jim zmizela z dohledu. Znovu astronomové začali skvrnu pozorovat až v roce 1831 a podle porovnání s historickými daty se vědci domnívají, že se nejedná o stejnou bouři.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze