Starship podle Muska vzlétne znovu za čtyři týdny

Starship podle Muska vzlétne znovu za čtyři týdny
Fotografie: SpaceX
  • Poslední zkušební let nebude vyšetřovat FAA, což výrazně zkrátí dobu mezi lety
  • Jakmile bude mít SpaceX přiravený další prototyp, může vzlétnout
  • Při pátém letu se chce společnost pokusit zachytit pomocí ramen nosnou raketu

Uběhly sotva dva měsíce od posledního letu obří rakety Starship a Elon Musk už na své sociální síti X uvedl, že pátý testovací let bude do čtyř týdnů. Na rozdíl od předchozích pokusů je ale toto datum celkem reálné, jelikož nedošlo ke zničení ani jednoho stupně rakety a Federální úřad pro letectví (FAA) tak nemusí nic vyšetřovat, čímž se podstatně zkracuje doba čekání na ukončení vyšetřování a následně na povolení ke startu.

Poslední let byl zatím nejúspěšnější a SpaceX mohl slavit. Raketa nevybuchla ani se nerozpadla. Při vletu do atmosféry sice odlétávaly kusy rakety, ale přistát na vodě se jí nakonec podařilo. Nosná raketa Super Heavy na tom byla ještě o poznání lépe, jelikož ta dosedla na hladinu oceánu dle plánu. Oproti předchozímu letu to byl velký pokrok, jelikož nosná raketa i horní stupeň Starship byly zničeny. Starship nedokázala odolat vysokým teplotám při průletu atmosférou a pozemní tým s ní ztratil spojení.

Jelikož neprobíhá žádné vyšetřování, pátý let bude moci proběhnout hned, jakmile bude prototyp rakety technicky připraven. SpaceX vždy nový prototyp vylepší na základě získaných dat z předchozího letu, aby další let proběhl lépe. Podle space.com se při pátém letu SpaceX pokusí nosnou raketu Super Heavy zachytit za pomoci ramen na odpalovací rampě pro Starship. Tato ramena by měla být v budoucnu využívána pro záchyt při každém startu.


Starship měří na výšku 121 metrů a je největší a nejsilnější raketou, která byla kdy schopna letět. Dokáže dovézt astronauty na Měsíc, Mars, ale i do hlubokého vesmíru. Kdy toho ale bude schopna zatím není možné ani odhadnout. Původně měla v tuto dobu být již plně funkční, ale testování a vývoj nejde tak rychle, jak se očekávalo. Kvůli zpoždění bylo posunuto přistání lidí na Měsíci v rámci mise Artemis 3 a soukromá mise dearMoon miliardáře Jareda Isaacmana byla zcela zrušena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze