SpaceX plánuje 5. června čtvrtý testovací let Starship

SpaceX plánuje 5. června čtvrtý testovací let Starship
Fotografie: SpaceX
  • Let je naplánován na 14:00 SELČ, čeká se ale na povolení od FAA
  • SpaceX zveřejnil závěrečnou zprávu o třetím testovacím letu
  • Bylo provedeno několik úprav, aby se předešlo dalšímu zničení rakety

Společnost SpaceX již před nedávnem informovala, že provedla veškeré potřebné testy před startem obří rakety Starship. Její dva stupně jsou již na sobě naskládané a čekají na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase v Texasu. Nyní se vyčkává pouze na povolení od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Ačkoliv zatím není jisté, zda úřad povolení udělí, je naplánován čtvrtý start na 5. června ve 14:00 středoevropského času, přičemž živé vysílání začne asi 30 minut před startem.

Čtvrtý letový test obrací naši pozornost od dosažení oběžné dráhy k demonstraci schopnosti vrátit se a znovu použít Starship a Super Heavy,uvedl SpaceX v tiskové zprávě. Bude to tak poprvé, co se pokusí oba stupně rakety obnovit. Při prvních pokusech se ani s dalším použitím nepočítalo. Další testovací let bude mít trajektorii podobnou jako ten předchozí a horní stupeň rakety by měl hodinu a pět minut po startu dopadnout do Indického oceánu.

SpaceX také zveřejnil zprávu z nepodařeného třetího letu, kdy došlo ke zničení obou částí rakety. Nejdříve byla zničena nosná raketa Super Heavy, která po oddělení měla dopadnout do oceánu. Pro snížení rychlosti se při návratu zažehlo 13 motorů Raptor z celkových 33. Následně ale došlo k vypnutí šesti z nich, což později vedlo ke zničení rakety. Důvodem vypnutí bylo pravděpodobně ucpání filtrů, kudy je přiváděn do motorů kapalný kyslík. Do prototypů tak byl instalován další hardware, aby se zlepšily schopnosti filtrace paliva.


I když horní stupeň rakety Starship letěl téměř až do konce dle plánu, nakonec nezvládl průlet atmosférou. Při zahájení poslední fáze před přistáním začala raket ztrácet schopnost držet správný směr a při vstupu do atmosféry tak nebyla schopna odolat vysokým teplotám. „Nejpravděpodobnější hlavní příčinou neplánovaného náklonu bylo stanoveno ucpání ventilů odpovědných za kontrolu náklonu. SpaceX od té doby přidal další trysky pro kontrolu náklonu na Starship, aby zlepšil redundanci řízení polohy a modernizoval hardware pro lepší odolnost vůči zablokování,“ uvedl SpaceX ve zprávě. Od chystaného čtvrtého letu jsou tak velká očekávání, že bude zkouška úspěšně dokončena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze