Oslavujeme Pride. Měsíc hrdosti

To nejlepší z HBO Max
Oslavujeme Pride. Měsíc hrdosti
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme se podívali na vaše nejoblíbenější snímky
  • Dnes se o trochu více přiblížíme létu, kdy nás čeká dobře známý festival Prague Pride

Na festival Prague Pride si sice ještě dva měsíce počkáme, sslavovat ale můžeme kdykoli. A co třeba prostřednictvím filmů s LGBTQ tématikou? Dnes jsme se podívali, jaké má v nabídce HBO Max.

Dánská dívka (The Danish Girl)

Životopisné drama, které natočil režisér Tom Hooper. Scénář napsala Lucinda Coxon. Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu autora Davida Ebershoffa, který popisoval život dánských malířů. V hlavních rolích se představili Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts, Ben Whishaw, Sebastian Koch a Amber Heard. Snímek byl nominován na mnoho cen. Několik z nich také vyhrál. Největší cenou je Oscar pro Alicii Vikander za nejlepší herečku v hlavní roli. Dánská dívka získala také pozitivní ohlasy od kritiků. Premiéra proběhla 4. února 2016.

Einar Wegener (Eddie Redmayne) a Gerda (Alicia Vikander) jsou manželé a umělci z Dánska. Jednoho dne nepřijde Gerdě modelka na malování a ona nemůže dokončit svůj obraz. Poprosí svého muže, aby jí stál modelem s přiloženými dámskými šaty k tělu. V ten moment jím proběhl neznámý pocit. Manželka se svojí kamarádkou si z něj ale dělají legraci a začnou mu říkat Lili. Jemu se ten pocit zalíbí a začne nosit dámské šaty i na veřejnosti. Všem se představuje jako Lili Elbe. Nakonec se už do těla muže vrátit nechce a podstoupí operaci změny pohlaví, která je jednou z prvních vůbec.

Zajímavosti

  • Ve skutečnosti Lili Elbe zemřela ve 48 letech po transplantaci dělohy, kterou její tělo odmítlo přijmout.
  • Gerda Wegenerová zemřela o devět let později.
  • Film sklidil na premiéře v Benátkách desetiminutový potlesk.

Velmi těžký, ale překrásný film. Eddie Redmayne zahrál svoji roli dokonale a je velká škoda, že neproměnil nominaci na Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli. Snímek sice nebude pro každého, ale rozhodně ho doporučuji už kvůli tomu, že je natočen podle skutečných událostí. Když si představíte, že tato témata nejsou pro každého příjemná v dnešní době, co to asi muselo vyvolávat ve 30. letech minulého století?

Jednou se potkáme (I Carry You with Me)

Španělský dramatický film režisérky Heidi Ewing, která se společně s Alanem Pagem podílela i na psaní scénáře. Ve snímku hrají Armando Espitia, Christian Vazquez, Michelle Rodriguez, Ángeles Cruz a další. Film získal Cenu diváků NEXT na filmovém festivalu v Sundance. Těšil se také z pozitivní reakce od kritiků i diváků. Premiéra proběhla během pandemie koronaviru 25. června 2021.

Příběh nás zavede do Mexika, kde se mladý talentovaný kuchař Iván (Armando Espitia) jednoho večera náhodou seznámí s učitelem Gerardem ((Christian Vázquez). Iván se do Gerarda okamžitě zamiluje. Když se ale Ivánova rodina o tajném vztahu dozví, donutí ho opustit zemi. Společenský tlak je tak silný, že nakonec opouští svého syna a životní lásku. Vydá se do New Yorku, kde chce uplatnit svůj talent. Netuší ale, že ho čeká osamocený život plný strastí.

Zajímavosti

  • Snímek je natočen podle skutečné události.
  • Jedná se o první snímek režisérky Heidi Ewing.

Ne příliš známý příběh režisérky Heidi Ewing, který je natočen podle skutečných událostí. Silné drama, které vám předá rozhodně poselství. Mladší herci jsou výborní. Některé scény zůstávaly zbytečně otevřené a tvůrci je mohli dotáhnout do konce.

Svět na kraji světa (The World to Come)

Romantické drama natočila režisérka Mony Fastvoldová. Na scénáři se podíleli Ron Hansen a Jim Shepard, který je autorem stejnojmenné knihy. Ta byla předlohou pro tento snímek. V hlavních rolích hrají Vanessa Kirby, Katherine Waterston, Casey Affleck a Christopher Abbott. Světovou premiéru měl snímek na 77. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách 6. září 2020, kde získal ocenění Queer Lion za nejlepší film s LGBTQ tematikou. V kinech pak byl vydán 12. února 2021.

Na severovýchodě Ameriky v polovině 19. století sužuje počasí a divočina dva páry. Abigail (Katherine Waterstonová) a její manžel Dyer (Casey Affleck) truchlí nad ztrátou své dcery. Dyer je navíc samotář. Tallie (Vanessa Kirby) má majetnického a žárlivého manžela Finneyho (Christopher Abbott). Kamarádství mezi ženami ale začne přerůstat v něco víc. Dyer je naštvaný kvůli tomu, že jeho žena tráví více času s Tallie a Finney zase na Abigail žárlí.

Zajímavosti

  • Snímek se natáčel v národním parku v Rumunsku.
  • Vanessa Kirby měla během natáčení vyvrtnutý kotník.

Složitý příběh dvou žen, které hledají lásku v těžkých časech. Je až neuvěřitelné, jak okolí podtrhuje celkovou náladu filmu. Věřím, že se najde hodně diváků, kterým se film líbit nebude. Není se čemu divit, rozhodně není pro každého.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze