Podle Muska by mohla Starship znovu vzlétnout do dvou měsíců

Podle Muska by mohla Starship znovu vzlétnout do dvou měsíců
Fotografie: SpaceX
  • Na Twitteru nedávno uvedl, že se již pracuje na nové odpalovací rampě chlazené vodou
  • Zničení rakety nyní prošetřuje FAA, jelikož pozdě zareagoval systém ukončení letu
  • Do ukončení vyšetřování má SpaceX pozastavené starty Starship

Elon Musk na Twitteru nedávno uvedl, že by největší a nejsilnější raketa na světě mohla vzlétnout už v rámci následujících 6 až 8 týdnů. Podle něj je potřeba opravit odpalovací rampu, která byla při prvním testovacím startu 20. dubna poškozena. Nová rampa bude představovat ocelovou desku, která bude chlazena vodou. Při testech motorů – kterých proběhlo nespočet před samotným startem – byly motory spouštěny pouze na poloviční tah a mylně se předpokládalo, že odpalovací rampa plný tah vydrží.

Při prvním testovacím letu obou stupňů rakety došlo těsně před čtvrtou minutou ke kontrolovanému zničení. I tak SpaceX považuje tento test za úspěšný, jelikož raketa byla schopna vzlétnout do výšky 39 km. Při dalším letu bude splnění cíle stejné, tedy obletět zeměkouli a dopadnout do oceánu u Havaje.

Celou situaci nyní prošetřuje Federální úřad pro letectví (FAA), který se podle space.com zaměřuje především na systém ukončení letu (Flight Termination System neboli FTS). Ten je naistalován v každém stupni rakety a slouží pro samozničení v případě, že dojde k anomálii. U Starship však mezi příkazem k autodestrukci a zničení rakety uplynulo 40 sekund, což je velmi dlouhá doba.


Ačkoliv tedy Elon Musk prohlásil, že odpalovací rampa bude připravena na další let za několik týdnů, nemusí to znamenat, že se start opravdu uskuteční. FAA po nepovedeném letu pozastavil SpaceX povolení startů pro Starship, dokud nedokončí vyšetřování. Zatím tedy není jasné, kdy se povolení obnoví. Kromě toho přišla z ekologických skupin 1. května žaloba na FAA, právě kvůli udělení daného povolení, kdy se ekologové domnívají, že úřad pochybil a nedokázal plně zohlednit klimatické škody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze