Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito
Fotografie: Arianespace
  • Start měl proběhnout dnes z Francouzské Guyany
  • Raketa měla na oběžnou dráhu vyslat dva satelity
  • Ariane 5 létá už od roku 1996 a stále čeká na svého nástupce, který se už 10 let vyvíjí

Ariane 5 měla dnes naposledy odstartovat z Francouzské Guyany, ale její start se posunul na neurčito. Raketu nahradí později Ariane 6, která měla být již připravena ke startům, ale společnost Arianespace, která ji vyvíjí, neprovedla ještě ani testovací lety. Dříve bylo možné vynést náklad na oběžnou dráhu pomocí ruských raket Sojuz, tato možnost ale po ruské invazi na Ukrajinu už není.

Vyšlo najevo, že existuje riziko redundance kritické funkce na Ariane 5. V souladu s bezpečnostními požadavky se společnost Arianespace rozhodla odložit spuštění nosné rakety #VA261. Probíhají analýzy s cílem určit nový start,“ uvedla společnost Arianespace na Twitteru k misi VA261, během které měla vynést na oběžnou dráhu dva satelity. Podle space.com byl start zrušen kvůli třem pyrotechnickým přenosovým linkám, které jsou propojeny s raketovými posilovači. Arianespace nové datum startu zatím nezveřejnila.

Společnost uvedla, že satelit Heinrich-Hertz provozovaný Německou kosmickou agenturou bude zkoumat a testovat nové komunikační technologie. Syracuse 4B je taktéž komunikační satelit, ale bude jej provozovat francouzská armáda, které pomůže k trvalému připojení při misích. Je zcela chráněn i před nejextrémnějším rušením a bude moci být využit i při operacích NATO či EU.


Raketa Ariane 5 má za sebou už více jak 100 startů. Poprvé vzlétla už v roce 1996 a od té doby vynesla do vesmíru několik zásadních misí. Mezi ně patří například vesmírný teleskop Jamese Webba nebo sonda JUICE, která směřuje k Jupiteru. Ariane 5 je již zastaralá, ale její nástupce Ariane 6 bude schopen letu nejdříve na konci tohoto roku. Raketa se vyvíjí už 10 let a bude postradatelná, což jí příliš na oblíbenosti nepřidá. Generální ředitel Arianespace Stéphane Israël však uvedl, že znovupoužitelnou raketou bude nahrazena až za 10 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze