Přistání na Měsíci s indickým modulem Chandrayaan 3 bude mít zpoždění

Přistání na Měsíci s indickým modulem Chandrayaan 3 bude mít zpoždění
Fotografie: NASA
  • Modul Chandrayaan 3 se aktuálně montuje a zároveň se provádějí testy
  • Na povrchu Měsíce by měl strávit 14 dní, což představuje jeden lunární den
  • Indická organizace pro výzkum vesmíru také pracuje na misi, která vynese lidi na Měsíc

Indie se poprvé pokusila přistát na Měsíci v roce 2019 v rámci mise Chandrayaan 2. Přistávací modul Vikram však narazil na měsíční povrch. I přes náraz však zůstaly přístroje v modulu nepoškozeny a dodnes krouží kolem Měsíce. Druhý pokus o přistání měla Indie v plánu letos. Podle šéfa tamní vesmírné agentury se však start posune až na rok 2023.

Předseda indické organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) Sreedhara Somanath uvedl, že přistávací modul Chandrayaan 3 je aktuálně ve fázi montáže a tým testuje veškeré důležité systémy. „V současné době testujeme pohonný systém, protože jak víte, naposledy jsme s tím měli problém. Týmy testují integraci pohonných, počítačových a senzorových systémů. Jediné, co potřebujeme, je naučit se, jak přistane. A to musí být podle našich představ naprosto bezchybné,“ řekl Somnath, čímž narážel na předchozí neúspěch. Mise Chandrayaan 3 bude mít nový modul i rover. Předpokládá se, že mise bude na povrchu Měsíce trvat jeden lunární den, což představuje 14 pozemských dnů. Přístroje totiž nejspíše nebudou přizpůsobeny na extrémní chlad při lunární noci. Pokud se tentokrát přistání podaří, bude to pro Indii představovat první úspěšné přistání na Měsíci.


Podle space.com ISRO také pracuje na Gaganyaanské misi i s posádkou. Společnost Hindustan Aeronautic Limited (HAL), která je předním indickým výrobcem letecké techniky, již dodala první sadu hardwaru. Původní plán na tuto misi byl letošní rok, avšak ISRO uvedla, že pandemie COVID-19 vše pozdržela a první zkušební let bez posádky proběhne příští rok, s posádkou se mise plánuje až na rok 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze