Prstence Saturnu postupně mizí

Prstence Saturnu postupně mizí
Fotografie: NASA
  • Podle některých výzkumů jsou jeho prstence staré jen 100 milionů let
  • Prstence tvořené ledovými úlomky postupně padají do atmosféry Saturnu
  • Vědci se budou snažit pomocí teleskopů zjistit, za jak dlouho úplně zmizí

Prstence Saturnu jsou v celé naší Sluneční soustavě nejlépe pozorovatelné a jsou neustále předmětem zkoumání. Jsou složeny z velkých i menších kusů ledu a postupně padají do nitra planety, která je k sobě táhne svojí gravitací. Někteří vědci se domnívají, že prstence nebyly kolem Saturnu vždy a jsou staré pouze 100 milionů let, je tak jen otázkou, kdy opět úplně vymizí.

Stále se snažíme zjistit, jak přesně erodují. V současné době výzkum naznačuje, že prstence budou součástí Saturnu jen dalších několik set milionů let. To může znít jako dlouhá doba. Ale v dějinách vesmíru je to relativně rychlá smrt. Mohli bychom mít velké štěstí, že budeme poblíž v době, kdy prstence existují,uvedl hlavní výzkumník Dr. James O'Donoghue. Pro sledování prstenců použijí vědci Webbův teleskop společně s observatoří Keck na Havaji.

Když kolem Saturnových prstenců prolétala sonda Cassini, která v roce 2017 ukončila misi a vlétla do planety, zjistila, že každou sekundu do sebe Saturn natáhne 400 až 2 800 kg ledových kusů, které následně zahřívají jeho atmosféru. Touto rychlostí by podle space.com mohly prstence zmizet za 300 milionů let, což je z pohledu kosmického meřítka velmi krátká doba.


Tento odhad však nemusí být úplně přesný. Saturnu trvá téměř 30 pozemských let, než oběhne Slunce. Jak se posouvá po své oběžné dráze, přibližuje se a zase vzdaluje od Slunce a stejně tak reagují i jeho prstence. Sklon planety a sluneční záření tak do značné míry ovlivňuje, kolik materiálu z prstenců spadne do Saturnu. Vědci tak teleskopy použijí na měření emisí molekul vodíku v horních vrstvách atmosféry. Těchto molekul je detekováno více ve chvíli, kdy materiál z prstenců spadne do atmosféry v menším množství a naopak ubývá při vpádu velkého množství ledových kusů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze