Raketa Alpha od Firefly úspěšně odstartovala a dosáhla oběžné dráhy

Raketa Alpha od Firefly úspěšně odstartovala a dosáhla oběžné dráhy
Fotografie: Firefly Aerospace
  • Úspěšná mise zařadila Firefly mezi komerční společnosti, které vyslaly na oběžnou dráhu raketu
  • Aplha vynesla na nízkou oběžnou dráhu tři satelity
  • Společnost si bude za start účtovat 15 milionů dolarů

Společnost Firefly Aerospace se konečně dočkala a její raketa Alpha dosáhla oběžné dráhy při testovacím letu, kdy s sebou nesla tři užitečná zařízení. Firma se tak může přidat na seznam komerčních společností, které úspěšně dosáhly s raketou oběžné dráhy. Úspěšný start byl proveden z Vandenbergovy vesmírné základy na Floridě a jednalo se teprve o druhý testovací let. První společnost provedla v září loňského roku, krátce po startu byla ale raketa zničena. Druhý pokus měl proběhnout již minulý týden, systém však po zážehu motory vypnul a raketa zůstala stát na odpalovací rampě.

Raketa Alpha vysoká 29,5 metru obsahuje motory Reaver, které jsou vyvinuté a postavené přímo společností Firefly. Ty se po startu vypnuly přibližně ve výšce 75 kilometrů a první stupeň rakety se mohl odpojit a později dopadnout do Tichého oceánu. Na druhém stupni rakety je motor Lightning, jenž je opět výsledkem práce Firefly, ten dopravil náklad až na oběžnou dráhu. Společnost poté na Twitteru uvedla, že mise byla 100% úspěšná.


Raketa dosáhla nízké oběžné dráhy asi 225 kilometrů nad Zemí a vynesené satelity budou obíhat Zemi v retrográdní dráze, což znamená, že se budou pohybovat proti rotaci planety. Firefly Aerospace se tak může přidat k soukromým společnostem, jako je SpaceX, Rocket Lab, Astra a další, které úspěšně vyslaly raketu na oběžnou dráhu.

Alpha je schopná vynést na nízkou oběžnou dráhu až 1 170 kg užitečného zatížení a až 745 kg do výšky 500 kilometrů. Společnost uvedla, že si za start bude účtovat 15 milionů dolarů (370 milionů korun). Firefly také podle spaceflightnow.com spolupracuje s NASA na vývoji robotického měsíčního landeru pro přepravu vědeckých experimentů na Měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze