Rover umístil na Marsu již čtyři zkumavky. Zbývá ještě šest

Rover umístil na Marsu již čtyři zkumavky. Zbývá ještě šest
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Vzorky rover rozmístí na místě zvaném Tři vidličky
  • Sklad bude sloužit pouze jako záložní, pokud by nebylo možné vzorky odebrat z roveru
  • V případě potřeby vzorky vyzvedne vrtulník

Rover Perseverance na Marsu nasbíral již celkem 18 vzorků, které by se měly v rámci mise Mars Sample Return vrátit na Zemi. NASA však nechce ponechat nic náhodě a rozhodla se udělat první sklad vzorků mimo naši planetu. Pokud by tedy došlo k poškození vzorků v roveru, bylo by možné vyzvednout záložní zkumavky přímo na povrchu Marsu.

NASA vybrala místo zvané „Tři vidličky“, kde je dostatečná rovina, aby se později ke vzorkům dostal vrtulník a vyzvedl je. První vzorek rover uložil 21. prosince a do dnešního dne položil podle space.com další tři. Celkem jich na povrch vypustí 10. Vzorky od sebe budou rozmístěny v takové vzdálenosti, aby se při vyzvedávání nemohly poškodit a zároveň byly umístěny co nejblíže.


Sklad slouží jako záloha

Rover Perseverance obsahuje celkem 43 zkumavek, 38 je určeno na odběr vzorků a 5 slouží pro zjištění, zda nedošlo ke kontaminaci ze samotného roveru. Zkumavky byly předem naplněné různými materiály, které by mohly zachytit částicové kontaminanty, jako jsou plyny, které by mohl rover uvolňovat, nebo chemické zbytky motorů po přistání. Před samotným startem byl rover očištěn tak, aby na něm nezůstala žádná stopa, která by naznačovala, že byl vyslán ze Země. Co se však mohlo uvolnit po cestě, to již nemohli vědci ovlivnit.

Na Marsu jsou časté prachové bouře, ale NASA nepředpokládá, že vzorky se na vybraném místě zakryjí prachem. I kdyby k tomu však došlo, rover po každém položení vzorku ještě na dané místo natočí kameru, aby bylo místo zdokumentováno, pokud by k zakrytí došlo. Přece jen, návrat vzorků na Zemi je naplánován až na rok 2033. Prvotní cíl je ale odebrat vzorky přímo z roveru, pouze pokud by toto nebylo možné, přistoupilo by se ke sběru vzorků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze