Raketa Starship dostala povolení! Druhý let bude zítra

aktualizováno
Raketa Starship dostala povolení! Druhý let bude zítra
Fotografie: SpaceX
  • FAA udělil licenci ke startu Starship z kosmodromu Starbase
  • SpaceX si vyhradil dvouhodinové okno pro start od zítřejší 14. hodiny SEČ
  • Testovací let by měl trvat hodinu a půl a raketa by měla dopadnout do Tichého oceánu

Aktualizováno 17. 11 . 2023

Zkušební let rakety Starship se odkládá o 24 hodin. SpaceX na sociální síti X uvedl, že musí start odložit kvůli výměně části rakety, přesněji elektrický aktuátor jednoho roštového kormidla. Start je nyní naplánován na 18. listopad, přičemž startovací dvouhodinové okno se otevře ve 14 hodin.


Původní informace z 16. 11. 2023

Poté, co 20. dubna první zkušební let nejsilnější rakety světa dopadl neúspěchem a zničením prototypu, se čekalo na obnovení licence ke startu. A to se nyní podařilo a SpaceX oznámil, že zítra od 14:00 středoevropského času, se otevře dvouhodinové okno pro druhý start. Kompletně sestavená raketa Starship je již nějakou dobu nachystaná na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase a má za sebou všechny pozemní zkoušky.

Federální úřad pro letectví (FAA) včera zveřejnil aktualizaci pro start Starship, kde uvedl, že má povolení provádět starty z daného kosmodromu. Před povolením bylo potřeba splnit desítky úprav, které se týkaly jak rakety, tak ochrany životního prostředí. Mezi hlavní úpravy pak patřilo vylepšení odpalovací rampy, která byla při prvním startu poškozena. Byla vyztužena ocelí a posíleno bylo i chlazení vodou, které zamezuje vzniku požáru. Upravena byla také raketa, kdy byl druhý stupeň přestavěn tak, aby mohl zažehnout své motory dříve, než se oddělí od nosné rakety.

Raketa Starship se skládá z nosné rakety Super Heavy a horního stupně Starship. Nosná raketa je vybavena 33 motory Raptor, které fungují na kapalný metan a kapalný kyslík. Horní stupeň má pak motorů šest – tři motory Raptor a tři Raptor Vacuum (RVac), které jsou určeny pro použití ve vakuu vesmíru. Obě části rakety byly navrženy tak, aby byly znovupoužitelné. V dohledné době by měla být pravidelně využívána pro lety na Měsíc a později i na Mars.


SpaceX plánuje zítřejší start vysílat živě, a to přibližně 35 minut před zahájením startu. Celý let by měl trvat hodinu a půl a zakončen by měl být přistáním Starship do Tichého oceánu. „Rekurzivní zlepšení je zásadní, protože pracujeme na vybudování plně znovupoužitelného dopravního systému schopného přepravit posádku i náklad na oběžnou dráhu Země, pomoci lidstvu vrátit se na Měsíc a nakonec cestovat na Mars a dále,uvedla společnost ve zprávě k letovému testu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze