Rocket Lab vypustí raketu Electron. Ponese dva satelity

Rocket Lab vypustí raketu Electron. Ponese dva satelity
Fotografie: Rocket Lab
  • Start měl proběhnout o víkendu, kvůli špatnému počasí byl však odložen
  • Raketa vynese dva satelity pro pozorování Země

Společnost Rocket Lab kvůli špatnému počasí odložila sobotní start rakety Electron a posunula jej na zítřejší noční hodiny. Mise s názvem „Stronger Together“ bude teprve druhou misí pro Rocket Lab z její odpalovací rampy na ostrově Wallops ve Virginii. Raketa vynese na oběžnou dráhu dva satelity pro společnost Capella Space, která se zaměřuje na pozorování Země.


Satelity Synthetic Aperture Radar (SAR) poskytnou komerční snímky v nejvyšší kvalitě i rozlišení a v co nejkratším čase. Rocket Lab již dříve této společnosti satelity vynesl a v tomto roce je naplánováno několik dalších startů. Při zítřejší misi budou družice rozmístěny na oběžnou dráhu do výšky 600 km necelou hodinu po startu.

Elektron je 18metrová raketa, která je postradatelná. Společnost ale již pracuje na tom, aby byla znovupoužitelná. V minulosti se jí podařilo nosnou raketu zachytit pomocí vrtulníku, který hákem zachytil otevřený padák u rakety. Při tomto startu však společnost uvedla, že se o zachycení nepokusí. Začátek mise je naplánován na zítřejší 23. hodinu středoevropského času, kdy se otevře dvouhodinové okno pro start. Živý přenos začne přibližně 40 minut předtím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze