Perseverance uložil první vzorek na Marsu

Perseverance uložil první vzorek na Marsu
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • 21. prosince položil rover první vzorek na povrch Marsu
  • Během následujících dvou měsíců rozloží na předem určených místech dohromady 10 vzorků
  • První vzorek obsahuje vyvřelé horniny a byl odebrán 31. ledna 2022

Rover Perseverance započal ukládání duplicitních vzorků na povrchu Marsu. Je to tak poprvé, co na jiné planetě vznikne sklad se vzorky. NASA uvedla, že první titanovou trubici se vzorkem horniny uložil 21. prosince do místa zvaného „Tři vidličky“, které se nachází v kráteru Jezero. Dalších 9 vzorků rozmístí během následujících dvou měsíců. Stejné vzorky bude mít v sobě uschován i samotný rover, ale NASA chce mít jistotu, že ani v případě poškození roveru nepřijde o cenné vzorky, které by mohly obsahovat pozůstatky minulého života na Marsu.

Rover nasbíral doposud 18 vzorků, 17 má tedy stále u sebe. Primárním cílem je dostat vzorky z roveru v rámci mise Mars Sample Return na Zem. Přistávací modul bude vyslán na Mars a pomocí robotického ramene odebere vzorky z Perseverance a uloží je do kapsle. Ta bude následně vystřelena na oběžnou dráhu Marsu a odchycena kosmickou lodí, která je dopraví na Zemi. Právě vznikající sklad tak bude sloužit pouze jako záloha, pokud by z jakéhokoliv důvodu nebylo možné zkumavky odebrat přímo z roveru. Vzorky, které budou rozmístěny na povrchu Marsu, by vyzvedly dvě helikoptéry, které jsou součástí mise.


První umístěn, 9 bude následovat


První uložený vzorek obsahuje vyvřelé horniny a dostal pojmenování „Malajština“. Odebrán byl 31. ledna tohoto roku v kráteru Jezero v oblasti „jižní Séítah“. Roveru trvalo necelou hodinu vytáhnout titanovou trubici ze své spodní části, prohlédnout ji kamerou a upustit z výšky 89 centimetrů na přesně dané místo. „Vidět náš první vzorek na povrchu je skvělým vyvrcholením našeho hlavního období mise, které končí 6. ledna,“ řekl Rick Welch, zástupce projektového manažera Perseverance v JPL.

Kamera byla po odhození natočena na místo dopadu, aby se zkontrolovalo, zda se trubice například nezačala kutálet pod kola roveru. Bylo také potřeba zjistit, zda vzorek nedopadl na povrch kolmo, jelikož by to ztížilo jeho pozdější vyzvednutí. Při testování na jeho přesné kopii, která se nachází na Zemi, se tak stalo v méně jak 5 %. Pokud by však trubice takto dopadla, rover by ji převrátil.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze