Rusko vypustilo prázdnou kapsli Sojuz k ISS

Rusko vypustilo prázdnou kapsli Sojuz k ISS
Fotografie: Roskosmos
  • Bude sloužit jako náhrada za poškozenou kosmickou loď
  • Tříčlenná posádka si tak prodlouží pobyt na ISS téměř na rok

Rusko dnes v noci vypustilo náhradní kosmickou loď Sojuz MS-23. Ta měla původně odletět na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s tříčlennou posádkou. Kvůli poškození staršího Sojuzu MS-22, který byl zasažen mikrometeoritem a unikala z něj několik hodin chladící kapalina, nebylo možné, aby tříčlenná posádka pobývající aktuálně na ISS mohla bezpečně odletět.

Na kosmickou loď už čekají kosmonauti Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a astronaut NASA Frank Rubio. Sojuz by měl doletět k ISS v noci ze soboty na neděli. Na vesmírné stanici tak bude následující dny celkem rušno, jelikož v pondělí odstartuje také posádka Crew-6, která přiletí k ISS v úterý ráno. Poškození Sojuzu také přineslo velké změny pro posádku, která na stanici zůstane téměř jeden rok. Další start Sojuzu, tentokrát již s posádkou, je naplánovaný aktuálně na září tohoto roku.


Roskosmos se původně rozhodoval, zda prázdnou kapsli Sojuz vypustí, jelikož ta měla být použita na jaře pro vyslání nové posádky. Nakonec se však rozhodl, že nebude nic riskovat a poškozenou kapsli pošle zpět na Zemi prázdnou. Sojuz MS-23, který je nyní na cestě, veze podle space.com přes 400 kg zásob a plyšového medvídka, který slouží jako indikátor stavu beztíže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze