Rusové trénují na cesty do vesmíru. Na rok zavřou šest lidí do izolace

Rusové trénují na cesty do vesmíru. Na rok zavřou šest lidí do izolace
Fotografie: NASA/Roscosmos
  • Rusové připravují svůj vesmírný program v dlouhodobém měřítku
  • Do roku 2040 chtějí letět na Měsíc a budovat zde základnu
  • Budoucí kosmonauté tak zkoušejí dlouhodobou izolaci na misi

I když se Rusko potýká s řadou problémů, navenek se snaží působit dojmem, že se mu vše daří, dvojnásob pak v kosmickém programu. Proto už jsou v plném proudu přípravy na přistání na Měsíci, i když snaha vyslat sem sondu skončila neúspěchem. Kvůli sankcím to na chvíli vypadalo, že se Rusové budou muset stáhnout z programu ISS, ale toto nebezpečí bylo nakonec zažehnáno.

Rusko zahájilo další z iniciativ projektu SIRIUS (Scientific International Research In Unique terrestrial Station), tentokrát 360denní izolaci osob, která má napodobit podmínky letu v hlubokém vesmíru. Mise je známá jako SIRIUS-23. Téměř roční pobyt šestičlenné posádky probíhá pod záštitou Institutu pro biomedicínské problémy při Ruské akademii věd (IMBP). Minulý měsíc institut oslavil 60 let od svého založení, kdy se věnoval výzkumu otázek spojených s dlouhodobým výzkumem vesmíru lidmi.

SIRIUS-23 je čtvrtou etapou dřívějších izolačních experimentů IBMP: SIRIUS-17 (17 dní v roce 2017); SIRIUS-19 (120 dní v roce 2019), přičemž třetí etapa mise SIRIUS-23 se uskuteční v roce 2021 a potrvá 240 dní. Posádka SIRIUS-23 vstoupila 14. listopadu do izolačního zařízení. Tato skupina osob bude provádět simulaci lunární mise, která zahrnuje průlet kolem Měsíce za účelem výběru místa přistání, několik simulovaných přistání čtyř členů posádky pro operace na povrchu, obíhání Měsíce a dálkově řídit vozítka na povrchu Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze