Sledujte dnes živě výstup astronautů do vesmíru

 Sledujte dnes živě výstup astronautů do vesmíru
Fotografie: NASA
  • Z ISS vystoupí v 15:15 SELČ a ve vesmíru stráví přes 6 hodin
  • Oba astronauti budou instalovat nová solární pole iROSA
  • S nimi NASA počítá i na lunární základnu Gateway

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) neustále prochází vylepšováním a je opravována. I dnešní výstup do vesmíru dvou astronautů bude věnován vylepšení. Už nějakou dobu se na ISS montují nová solární pole, která po dokončení instalací zvýší celkový výkon stanice. Dnes se podívají do vesmíru astronauti Steve Bowen a Woody Hoburg, kteří v něm stráví přibližně 6,5 hodiny.

Astronauti opustí stanici přes přechodovou komoru Quest v 15:15 SELČ, ale NASA začne živě vysílat už od 13:45, kdy bude dvojice dokončovat přípravy ve skafandru. Pro rozeznání astronautů bude mít Bowen skafandr s červenými pruhy a Hoburg bude mít oblek neoznačený. Společně budou instalovat již páté solární pole iROSA, které bude schopné vytvořit o 20 kW elektřiny více než to původní. Pro Bowena bude dnešní výstup už devátý, zato Hoburg se podívá do vesmíru poprvé.

Co jsou solární pole iROSA?

ISS funguje už více jak 20 let, je tedy zřejmé, že některé přístroje a vybavení jsou zastaralá. Mezi ně patří i solární pole rozmístěná do všech stran stanice. Nová pole iROSA jsou téměř poloviční oproti původním, ale dokáží vytvořit více energie. Na ISS se bude instalovat celkem šest polí iROSA, výkon stanice se tak zvýší o více jak 30 %.


Solární pole se navíc dají srolovat, což umožňuje jednodušší převoz do vesmíru při zachování velké velikosti. Podle NASA budou tato solární pole využita i při misích do hlubokého vesmíru, jako je plánovaná lunární stanice Gateway, která bude důležitou spojkou mezi Zemí a Měsícem. Navíc už byla při dlouhém letu vesmírem otestována například misí DART, kdy pole poháněla kosmickou loď miliony kilometrů, jež následně plánovaně narazila do asteroidu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze