Soukromá mise Polaris Dawn od SpaceX je naplánována na letošní léto

Soukromá mise Polaris Dawn od SpaceX je naplánována na letošní léto
Fotografie: Program Polaris
  • Čtyřčlenná posádka stráví na oběžné dráze pět dní
  • Misi provozuje SpaceX, který dodá raketu, kosmickou loď i skafandry
  • Posádka chce podniknout první komerční výstup do vesmíru

Minulý rok v únoru oznámil Jared Isaacman, že plánuje program Polaris, který by měl urychlit rozvoj lidských letů do vesmíru. První mise Polaris Dawn je nyní naplánována na léto letošního roku. Posádka, kterou bude tvořit Jared Isaacman, Kidd Poteet, Sarah Gillis a Anna Menon, by měla strávit na oběžné dráze pět dní, během kterých budou provádět nejrůznější experimenty. Soukromou vesmírnou misi provozuje SpaceX, astronauti tak odstartují na raketě Falcon 9 v kosmické lodi Crew Dragon.

Mise pro získání prvenství i dělání experimentů

Isaacman má předchozí zkušenosti z mise Inspiration4, která trvala pouhé dva dny. Cílem soukromé mise bylo získat peníze pro dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude. Do vesmíru se dostali pomocí rakety i kapsle od SpaceX a u mise Polaris Dawn tomu nebude jinak. Navíc se posádka bude snažit utržit několik prvenství, jako bude snaha o dosažení nejvyšší oběžné dráhy Země (nejdále by se měla kapse nacházet 1 400 km nad Zemí) a první komerční výstup do vesmíru se skafandry od společnosti SpaceX.

Výcvik posádka prováděla v průběhu celého předchozího i letošního roku. Zahrnoval simulaci mise, horolezectví v Ekvádoru, potápění, výcvik lékařských dovedností, lety stíhačkami, let v nulové gravitaci a další. Byli také seznámeni s raketou Falcon 9 i kosmickou lodí Dragon, aby byli připraveni na případná okamžitá rozhodnutí.


Posádka během pětidenní mise provede 38 experimentů z celkem 23 institucí. Navazuje také na pomoc pro dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude, kdy po celý rok pracovala na získávání financí. Mimo to program Polaris poskytuje připojení k internetu od Starlink 100 školám v Chile a Brazílii. „Náš program Polaris má posouvat hranice toho, co je možné v kosmických letech a inspirovat jednotlivce, aby vzhlíželi ke hvězdám, se všudypřítomným zaměřením na řešení obtížných výzev na Zemi,“ uvedl polarisprogram.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze