Poslední test před startem byl úspěšný. Starship je připravena ke čtvrtému letu

Poslední test před startem byl úspěšný. Starship je připravena ke čtvrtému letu
Fotografie: SpaceX
  • Společnost natankovala do rakety kapalný kyslík a metan a provedla takzvanou „mokrou generální zkoušku“
  • Nyní se bude čekat už jen na povolení od FAA
  • Starship se zatím nepodařilo dokončit žádný testovací let

Další prototyp obří rakety Starship je připraven ke startu. SpaceX to oznámil na sociální síti X poté, co byla dokončena takzvaná „mokrá generální zkouška“ (wet dress rehearsal). Ta spočívá v natankování paliva do obou částí rakety a provedení odpočtu do startu, kdy se postupně kontrolují veškeré systémy. Těsně před zapálením motorů je pak zkouška ukončena. Tento test dopadl dle očekávání, a tak už se nyní bude čekat pouze na udělení povolení ke startu od Federálního úřadu pro letectví (FAA).

Již dříve SpaceX na kosmodromu Starbase prováděl testovací zážehy motorů na každém stupni rakety a následně byly obě části naskládány na sebe. Nosná raketa Super Heavy má na spodní části celkem 33 motorů Raptor, které z rakety dělají tu doposud nejsilnější na světě. Horní stupeň Starship má pak motorů šest. Při testování se na několik sekund všechny motory sepnou, aby se odhalily případné problémy. Raketu pohání kapalný kyslík a metan.

Obě části rakety naskládané na sobě měří na výšku 122 metrů a společnost kvůli ní musela postavit speciální odpalovací rampu, která je přizpůsobena obrovskému tahu při startu, i její výšce. Podle space.com má Starship téměř dvakrát větší tah než raketa Space Launch System (SLS) od NASA, která letěla při misi Artemis I. A právě Starship bude tou raketou, která při misi Artemis III dopraví astronauty na měsíční povrch a započnou tak trvalé osidlování Měsíce.


Starship letěla celkově již třikrát a zatím se jí nepodařilo dosáhnout dokončení letu. Při prvním pokusu nedošlo ani k oddělení prvního stupně od druhého a raketa byla úmyslně zničena, jelikož ztrácela výkon a začala se otáčet. Druhý pokus byl o něco lepší, ale i když se podařilo hornímu stupni oddělit, několik minut na to došlo taktéž k autodestrukci. Velký pokrok zaznamenal třetí testovací let, kdy se téměř podařilo let dokončit. Starship ale nedokázala proletět atmosférou a došlo ke zničení. Čtvrtý testovací let by mohl proběhnout už do dvou týdnů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze