SpaceX přesouvá další prototyp Starship na odpalovací rampu

SpaceX přesouvá další prototyp Starship na odpalovací rampu
Fotografie: unsplash.com
  • Na horním stupni se otestuje všech 6 motorů Raptor
  • SpaceX má na kosmodromu nachystáno několik prototypů horního i dolního stupně
  • Přípravy na druhý testovací let by nemusely trvat tak dlouho jako u prvního

20. dubna poprvé vzlétl kompletní prototyp rakety Starship složený ze dvou stupňů – nosné rakety Super Heavy a horního stupně Starship. Raketa byla kompletně zničena několik vteřin před čtvrtou minutou po vzletu, jelikož se začala přetáčet a ztratila směr. Důvodem byly i motory Raptor, které postupně vypadávaly a raketa ztrácela výkon. Podrobnosti, co se přesně stalo, však společnost nezveřejnila.

I přes nepovedený testovací let ale SpaceX považoval tento start za úspěšný. Minimálně alespoň nebyla zničena odpalovací rampa s věží, která byla postavena přímo pro tuto raketu. O dva týdny později Elon Musk na Twitteru uvedl, že by další raketa mohla vzlétnout rámcově do 6 až 8 týdnů. Toto datum je však velmi optimistické, jelikož na odpalovací rampu se včera začal přemísťovat prototyp horní části rakety, tedy Starship. SpaceX na Twitteru uvedl, že se chystají na zažehnutí 6 motorů Raptor, což znamená zkoušku všech motorů na horním stupni rakety.

Testování motorů je běžným předletovým testem a probíhá opakovaně. U minulého prototypu nesoucího číslo 24 žádné velké problémy při testování nebyly. Horší je to s prototypem Super Heavy, který má motorů 33 a už při poslední zkoušce se nezažehly všechny, což se následně stalo i při testovacím letu. Kdy u aktuální rakety Starship proběhne zkouška, to SpaceX zatím neupřesnil.


Podle space.com bude při dalším letu použit prototyp Starship 25 a Super Heavy 9. SpaceX má v záloze ale i další prototypy, a to obou stupňů raket. Před nasazením do plného provozu je celkem běžné, že je několik kusů zničeno, aby se zjistily závady a došlo k vylepšení. Další pokusy by navíc neměly trvat tak dlouho jako ten první, jelikož povolení od Federálního úřadu pro letectví (FAA) bylo už pro starty Starship uděleno. Ačkoliv po zničení rakety bylo povolení pozastaveno do ukončení vyšetřování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze