SpaceX provedl další test motoru na Super Heavy i Starship

SpaceX provedl další test motoru na Super Heavy i Starship
Fotografie: SpaceX
  • Na prototypu Super Heavy B7 otestoval SpaceX jeden motor Raptor
  • Prototyp Starhip 24 provedl test dvou motorů
  • Super Heavy by měl dostat Starship na oběžnou dráhu a oba stupně by později měly přistát zpět na Zem

SpaceX usilovně pracuje na tom, aby co nejdříve mohl odstartovat s raketou Starship na testovací let na oběžnou dráhu Země. Prototyp nosné rakety Super Heavy B7 již jednou zkoušku motoru Raptor provedl, skončila ale výbuchem a vyšlehnutím plamenů. Raketa Super Heavy bude obsahovat celkem 33 motorů raptor a SpaceX provedl test zatím pouze s jedním. Super Heavy je znovupoužitelná 69 metrů vysoká raketa. Na jejím vrcholu bude připevněna 50metrová raketa Starship, která je taktéž znovupoužitelná.


Společnost na Twitteru uvedla, že dokončila statický požární test motoru Raptor na orbitální odpalovací rampě. Nosná raketa byla během testu po celou dobu ukotvena k odpalovacímu stožáru. Super Heavy za sebou ještě nemá žádný testovací let, což by se mělo brzy změnit. Na oběžnou dráhu vynese Super Heavy B7 prototyp Starhip 24. Mezitím co bude prototyp obíhat Zem, nosná raketa přistane zpět do Mexického zálivu. Starship by měl Zem obletět jednou a poté přistát v Tichém oceánu.


Prototyp Starship již má za sebou několik zkušebních letů, ale zatím dosáhl výšky maximálně 10 kilometrů. Při letech využil podle space.com pouze tři motory, což představuje polovinu z toho, co bude později při startech potřebovat. Starship 24 byl dnes také podroben statickému požárnímu testu motoru. Na rozdíl od Super Heavy ale byly testovány motory dva. U obou zkoušek se však jedná pouze o jednu z mnoha, které SpaceX provede před samotným testovacím letem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze