Starship by mohla odstartovat už v říjnu

Starship by mohla odstartovat už v říjnu
Fotografie: SpaceX
  • Uvedl to šéf Federálního úřadu pro letectví, které uděluje licenci ke startu
  • FAA vydal 63 opatření, které musí SpaceX před dalším letem splnit
  • Prototyp rakety by měl obletět Zemi a přistát v oceánu u Havaje

Federální úřad pro letectví (FAA) nedávno uzavřel vyšetřování nehody rakety Starship z jejího prvního testovacího startu. Úřad vydal 63 nápravných opatření, které musí SpaceX před dalším letem splnit, aby se předešlo dalšímu zničení rakety. Podle reuters.com šéf FAA uvedl, že by SpaceX mohl dostat licenci ke startu rakety již příští měsíc. Kromě toho však bude potřeba získat ještě ekologické schválení od US Fish and Wildlife Service.

Uzavření vyšetřování posunulo start zase o něco blíže, ale neznamená to povolení k dalšímu testu. Elon Musk nedávno na sociální síti X uvedl, že z 63 vydaných opatření je dokončeno 57 s tím, že zbývajících 6 nařízení se týká pozdějších letů. Ještě před vydáním nařízení však inženýři pracovali na vylepšení Starship, jelikož ani v jejich zájmu není zničit další prototyp.

První let obří rakety Starship nedopadl dle očekávání. Při zážehu všech motorů došlo k poničení odpalovací rampy, která se musela vylepšit a následně začaly vypadávat motory Raptor na nosné raketě Super Heavy. Při ztrátě 5 motorů již raketa nedokázala držet směr a necelé čtyři minuty po startu došlo k sebedestrukci. Jelikož nedošlo k oddělení horního stupně Starship, SpaceX již podnikl opatření, aby tak mohl učinit. Starship bude schopna zapálit své motory ještě předtím, než se nosná raketa odpojí, což by mělo zabránit případnému selhání obou stupňů rakety.


FAA ve svých nápravných opatření zmiňuje jak hardwarové, tak softwarové změny a posílení odpalovací rampy. Jakmile budou tyto změny dokončeny, může SpaceX zažádat o licenci ke vzletu. Testovací let je naplánován stejně jako tomu bylo v dubnu – Starship odstartuje z kosmodromu Starbase, obletí zeměkouli a dopadne do oceánu u Havaje. Pokud se tentokrát pokus podaří, bude to znamenat velký milník v kosmickém průmyslu, jelikož tato raketa bude schopná dostat lidi na Měsíc i Mars.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze