Podle Muska by mohl být další let Starship úspěšný. Chybí ale povolení ke startu

Podle Muska by mohl být další let Starship úspěšný. Chybí ale povolení ke startu
Fotografie: SpaceX
  • Elon Musk promluvil na Mezinárodním astronautickém kongresu o Starship
  • Pokud bude fungovat tepelný štít, má podle něj další testovací let velkou naději na úspěch
  • Raketa však stále čeká na povolení ke startu

V Ázerbájdžánu aktuálně probíhá Mezinárodní astronautický kongres (IAC) a promluvil na něm i Elon Musk prostřednictvím online videa, kde se vyjádřil k obří raketě Starship. Uvedl, že si při dalším testovacím letu nechce nastavovat příliš vysoká očekávání, ale pokud neselžou vylepšení, která byla na Starship provedena, mohl by být let úspěšný. Druhý testovací let, který Musk pojmenoval Flight 2, bude zahrnovat desítky vylepšení. Největší změnou je instalace tepelného štítu mezi jednotlivé stupně, aby mohlo dojít k zapálení motorů u horního stupně dříve, než se oddělí od nosné rakety.

Toto opatření přišlo poté, co u prvního testovacího letu nedošlo k oddělení druhého stupně a raketa byla zničena. „Řekl bych, že to je nejrizikovější část letu. Pokud se motory zažehnou a Starship během této fáze sama nevybouchne, pak si myslím, že máme slušnou šanci se dostat na oběžnou dráhu,“ uvedl podle space.com Elon Musk. Kvůli otestování tepelného štítu, který tímto způsobem použije SpaceX poprvé, se neplánuje, aby Starship obletěla celou zeměkouli, ale jen část. Je to z toho důvodu, že pokud by došlo k jakékoliv anomálii, raketa bude zničena nad Pacifikem, kde je jen velmi malá pravděpodobnost, že by zranila lidi.

Již nyní je vývoj Starship zpožděn a zejména NASA pečlivě sleduje, jak SpaceX v testování pokračuje. Starship by totiž měla odstartovat s astronauty na Měsíc v rámci mise Artemis 3 už v roce 2025. Pokud by nebyly testovací lety dokončeny, je NASA připravena udělat z Artemis 3 misi bez přistání a přistát na Měsíci až s následující misí.


Kdy však dostane možnost Starship znovu odstartovat zatím stále není jasné. Ačkoliv je raketa nachystaná v kosmodromu, Federální úřad pro letectví zatím neudělil povolení ke startu. Jakmile povolení získá, nejspíše dojde k rychlému naplánování startu. Starship je nejsilnější raketou, která kdy vzlétla. Je přibližně dvakrát výkonnější, než raketa Saturn V, která vynášela k Měsíci astronauty v misích Apollo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze