Stavební kameny DNA nejspíše na Zemi přinesly meteority

Stavební kameny DNA nejspíše na Zemi přinesly meteority
Fotografie: unsplash.com
  • Doposud nebyly v meteoritech objeveny veškeré složky DNA a RNA
  • Vědci při posledním experimentu použili nejmodernější techniku, která odhalila doposud neobjevené pyrimidiny
  • Dopady meteoritů, které obsahovaly nukleobáze, mohly v minulosti na Zemi dodat potřebný život

DNA se skládá ze čtyř hlavních nukleových bází nazývaných adenin (A), thymin (T), cytosin (C) a guanin (G). RNA má taktéž čtyři nukleové báze, ale místo thyminu je zde zastoupen uracil (U). Klíčové stavební kameny DNA se v předchozích výzkumech nepodařilo objevit, nyní však v meteoritu objeveny byly, což může znamenat, že tyto dopady asteroidů mohly kdysi na Zemi dodat důležité složky života.

Nukleobáze jsou rozděleny na puriny a pyrimidiny. Doposud byly v meteoritech nalezeny pouze puriny, pyrimidiny, které jsou, co se týče složení menší, nikoli. Předchozí laboratorní experimenty, které simulovaly podmínky ve vesmíru, odhalily, že se během vesmírných chemických reakcí tvořily jak puriny, tak pyrimidiny a ty poté mohly být součástí meteoritů a asteroidů při formování Sluneční soustavy. „Přítomnost pěti primárních nukleobází v meteoritech může přispět ke vzniku genetických funkcí před nástupem života na rané Zemi,“ řekl pro space.com hlavní autor studie Yasuhiro Oba, astrochemik z univerzity Hokkaido v Japonsku.


Výzkumníci při tomto experimentu na nature.com uvedli, že použili nejmodernější techniku, která je 10 až 100krát citlivější než předchozí metody. Analyzovali vzorky tří uhlíkatých meteoritů, které dle předchozí studie mohly být součástí chemických reakcí, jež vytvořily nukleobáze. „Vzhledem k našim zjištěním můžeme říci, že nukleobáze také vykazují široké variace v uhlíkatých meteoritech,“ řekl Oba.

Otázkou však zůstává, proč je v meteoritech o tolik méně pyrimidinů než purinů. Yasuhiro Oba uvedl, že za tím bude nejspíše rozdílné složení, přičemž puriny na rozdíl od pyrimidinů obsahují alkaloid idimazol, což by mohlo mít na množství obsažené v meteoritech zásadní vliv. Vědci objevili také další pyrimidiny, které se nenachází v DNA ani RNA, ale meteority je mohou přenášet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze