Středeční ráno přinese částečné zatmění Měsíce. Viditelné bude i u nás

Středeční ráno přinese částečné zatmění Měsíce. Viditelné bude i u nás
Fotografie: unsplash.com
  • Částečné zatmění začne ve 4 hodiny a 12 minut
  • V maximu bude zakryto asi 8,5 % povrchu Měsíce
  • Zároveň se bude jednat o superúplněk, protože se Měsíc bude nacházet k Zemi blíže než obvykle

Ve středu brzy ráno nastane úplněk. To by nebylo nic neobvyklého, ale velmi brzy ráno budeme moci sledovat i jeho částečné zatmění. Podle České astronomické společnosti si prvního potemnění můžeme všimnout před čtvrtou hodinou ranní, kdy se bude zdát horní okraj Měsíce jakoby byl začazený černým kouřem. Ve 4 hodiny a 12 minut začne pak částečné zatmění a maxima dosáhne ve 4 hodiny a 44 minut, kdy bude zakryto asi 8,5 procenta Měsíce. Měsíc se bude v této době nacházet nad jihozápadním obzorem.

Celé zatmění bude trvat přibližně hodinu a jev můžeme sledovat po celé České republice. Počasí by navíc nemělo pozorování bránit, jelikož se očekává skoro jasná obloha. Vedle Měsíce je také aktuálně dobře pozorovatelný Saturn, který bude pouhým okem viditelný západně od Měsíce.

Tento úplněk se také označuje jako superúplněk, a to proto, že bude Měsíc nejblíže k Zemi. Jen 11 hodin od maxima zatmění se k nám přiblíží na vzdálenost 357 283 km, přičemž jeho průměrná vzdálenost od Země je více než 384 tisíc km. Jeho velikost ještě umocní to, že jakmile se Měsíc nachází nízko nad obzorem, zdá se větší. Je to proto, že naše oči jej porovnávají s okolními objekty jako jsou domy a stromy a zdá se tak větší, než když je posazen vysoko na obloze.


Jak zatmění vznikne?

K zatmění podle space.com dojde, když se Země, Slunce a Měsíc zarovnají do jedné roviny a Země vrhne na Měsíc stín. Zatmění tak může nastat pouze v případě, že je Měsíc v úplňku. Existují celkem tři druhy zatmění – částečné, které uvidíme zítra ráno, úplné zatmění, kdy zemský stín zakrývá celý povrch Měsíce a penumbrální zatmění Měsíce. Jedná se o polostínové zatmění, kdy Měsíc projde zemským polostínem. Tento typ zatmění ale nelze tak dobře pozorovat jako ostatní a pouhým okem jej lze vidět jen velmi obtížně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze